Connect with us

technokrata

Panasonic LX2: intelligens digitális fényképezőgép

Laptop

Panasonic LX2: intelligens digitális fényképezőgép

A Panasonic bejelentette a DMC-LX1-es modell utódját, a DMC-LX2-t.

Az LX1 világszerte nagy elismerésnek örvendett egyedi kialakításának és funkcióinak köszönhetően. Ezek közé tartozott a 16:9 képarányú CCD, a kiváló fényerejű nagylátószögű LEICA DC objektív és a számtalan manuális beállítási lehetőség, melyek közül jónéhány közvetlenül a vázon elhelyezett kapcsolóval volt elérhető.


A DMC-LX2 megörökölte ezeket a népszerű tulajdonságokat, de jónéhány tekintetben túl is lépett elődjén. Ennek megfelelően megmaradt az egyedi CCD-kialakítás, de a felbontás immáron 10,2 megapixelre emelkedett, a pontos képalkotást pedig nem csak a az f/2,8-4,9 fényerejű 4-szeres optikai zoomos kiváló torzítási jellemzőkkel rendelkező nagylátószögű LEICA DC objektív segíti, hanem az új Venus Engine III képfeldolgozó elektronika is. Az LX2 ezen túlmenően 16:9-es 2,8 colos kijelzővel is gazdagodott.

A DMC-LX2 különlegessége a ˝3-frontos˝ wide rendszer, mely a következőket fedi: 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektív, 16:9 arányú CCD, valamint 16:9 arányú LCD. Ezenkívül az LX2 modellt a teljes manuális kezelhetősége is megkülönbözteti a többi fényképezőgéptől. Az irányítást egy joystick könnyíti meg, hogy a kreatív fotózás minden pillanatát élvezhessük. A DMC-LX2 rendelkezik a nagyteljesítményű Venus Engine III képfeldolgozó áramkörrel, mely rendkívüli módon lecsökkenti az elődmodellnek gondot okozó képzajt. Ez lehetővé teszi a maximális felbontás melletti ISO 1600-as érzékenység beállítását.

Az elmosódott és életlen képkontúrok elleni küzdelem jegyében a Panasonic néhány évvel ezelőtt kifejlesztette az ún. MEGA O.I.S. rendszert, mely a kézremegés kompenzálását elősegítő objektív technológián alapul. A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor olyan technológia, melyet már hosszabb ideje beépítenek/beépítettek a LUMIX fényképezőgépekbe. A kéz remegésén túlmenően azonban egyéb tényezők is a kép egészének vagy valamely részletének elmosódását okozhatják. Sötét vagy gyengén megvilágított környezetben a mozgó tárgyak, személyek mozgásukból adódóan könnyen elmosódottá válhatnak a képeken, a fényképezőgépek által alkalmazott hosszabb záridő miatt. Ez az elmosódás a zársebesség növelésével küszöbölhető ki, ami az ISO-érzékenység drasztikus növelésével érhető el. Ez a művelet olyan kiváló képfeldolgozó elektronikát igényel, mint a Panasonic Venus Engine LSI-je, melynek 3. generációs változata kiválóan oldja meg a feladatot. Sőt a mozgó fotótéma bemozdulásának kiküszöbölése érdekében az LX2-t a világon elsőként intelligens ISO-érzékenység vezérléssel (a továbbiakban mint I.I.C.), illetve teljes felbontás esetén a Venus Engine III LSI által elérhető maximális ISO 1600 nagy érzékenységű képrögzítési funkcióval látták el. Amikor az I.I.C. funkciót beállítjuk, a Venus Engine III észleli a tárgy elmozdulását, így automatikusan módosítja az ISO-érzékenység beállítását és az expozíciós időt oly módon, hogy azok a tárgy elmozdulásának, illetve a fényviszonyoknak megfelelőek legyenek. A Panasonic által újonnan alkalmazott kitűnő képstabilizáló rendszer a MEGA O.I.S. technológiával kiegészülve lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy éles és kontúros képeket készíthessenek bármely helyzetben. Mindezt a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben, hiszen gyakorlatilag minden szükséges beállítást és korrekciót maga a fényképezőgép végez el. Így bátran mindent a fényképezőgépre bízhat.

A LUMIX LX-sorozat abban a tekintetben is különbözik a többi kompakt fényképezőgéptől, hogy sok beállítás manuálisan is elvégezhető – például a fókusz, expozíció. Mindezt gyorsan beállíthatja a joystick-kal. A joystick hosszan (körülbelül fél másodpercig) tartó lenyomásával aktiválhatunk egy gyorsmenüt, mely a leggyakrabban módosított felvételi paramétereket tartalmazza, mint például a fehéregyensúlyt, ISO-beállításokat, képméretet, tömörítési formátumot, fénymérést, vagy AF-módot. Lehetőség van továbbá expozíciókompenzációra, illetve kilenc fókuszterület közüli választásra.

A képarányt könnyedén állíthatjuk 16:9-re, 3:2-re, illetve a hagyományos 4:3-ra az objektívtubuson található kapcsolóval; így egyszerűen kiválaszthatjuk a kompozíciónak, illetve a kép céljának legmegfelelőbb arányt. Ezenfelül a DMC-LX2 képes 16:9 arányú, nagyfelbontású (1.280×720 pixel) mozgóképek készítésére is, 15 kép/másodperc sebességgel.

További funkciók, amelyek a DMC-LX2 modellt kiemelik a sorból: a 13 MB belső memória, az egyetlen feltöltéssel akár 300 kép készítésére alkalmas akkumulátor. Az üzemmódválasztó tárcsáról közvetlenül elérhető nyomtatási funkció is, hogy képeit gyorsan kinyomtathassa. A mellékelt szoftver segítségével pedig szerkesztheti, javíthatja a RAW fájlokat.

Az egyedi 16:9 arányú CCD és a 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC objektív kivételes látásmódot biztosít, amelyet a Panasonic kiváló képstabilizáló rendszere, a MEGA O.I.S., a nagy érzékenységű felvétel, valamint az I.I.C. tovább finomít.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek