Connect with us

technokrata

Kezdő grafikuskártya-vásárlók kalauza, 2. rész

Laptop

Kezdő grafikuskártya-vásárlók kalauza, 2. rész

Az alapvető tudással felvértezve most nekivágunk a 3D grafikus feldolgozás mögött rejlő technológia áttekintésének.

Frissítési ráta
A Tv-hez hasonlóan a számítógép is mozgást szimulál a monitoron úgy, hogy képek sorozatát jeleníti meg. A monitor frissítési rátája azt jelenti, hogy hány alkalommal frissíti a grafikus kártya a képet másodpercenként. A 75 Hz-es frissítési ráta (képfrissítési frekvencia) azt jelenti, hogy a monitor tartalma 75-ször frissül másodpercenként.
A problémák akkor jelentkeznek, ha a számítógép gyorsabban dolgozza fel a képeket, mint a monitor. Például, ha a számítógép másodpercenként 100 képkockát dolgoz fel, a monitor frekvenciája pedig 75 Hz, lesznek olyan esetek, hogy a kiszámolt képkocka a monitor két frissülése között jelenik meg. Ez akadozásszerű eredménnyel járhat, ami rendkívül kellemetlen.
A megoldás a V-sync (Vertical Synchronization, függőleges szinkronizáció). Ez korlátozza a számítógép sebességét, így az pontosan megegyezhet a monitor képfrissítési ütemével. A példában szereplő 75 Hz-es érték esetén tehát, a kiszámolt képkockaszám sohasem megy 75 fps (frames per second, képkocka másodpercenként) fölé.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák