Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kezdők kalauza az alaplapválasztáshoz

Laptop

Kezdők kalauza az alaplapválasztáshoz

Az alaplapválasztás “csak” annyira bonyolult, mint eldönteni, hogy mi számít a leginkább. Íme egy szolgálatkész kalauz a bizonytalanoknak.

Az komponensek ismertetése után rátérhetünk arra, hogyan befolyásolják ezek az elrendezést, és fordítva. Az alábbi Asus alaplap számos erősséggel és néhány gyengeséggel rendelkezik, így perspektívába helyezi a kérdéskört.

A fő tervezési kérdés a grafikus kártya számára fenntartott hely mértéke, a többi komponenshez viszonyítva. A példában a legfelső PCI Express x16 slot a második pozícióba került (a kék slot), így kevés helyet nyújt egy hosszú grafikus kártya és a memóriák kallantyúi között. Több helyhez úgy lehetne hozzájutni, hogy a RAM-ok foglalatait felfelé mozgatjuk.
Az alsó PCI Express slot már más helyzet; mögötte négy SATA csatlakozó van, amelyekből kettő (a pirosak) blokkolhatják a grafikus kártya hűtőjét, ha hosszú csúcskártyáról van szó. A hosszú kártyák blokkolhatják a hozzáférést az ATA/100 csatlakozótól, kivéve, ha azt 90 fokkal elforgatják. Ekkor viszont a ház jelenthetne akadály beszereléskor.
Az Asus abban emelkedik ki a mezőnyből, hogy mind a hét lehetséges slot pozíciót kihasználja, míg a többi gyártó termékei tipikusan ötöt vagy hatot tartalmaznak. Az Asus ezt anélkül érte el, hogy DIMM slotok túl zsúfoltak lennének, mivel a felső slot után egy PCI Express x1 slot került (a kicsi fehér a kék PCI Express x16 slot mellett). A PCIe x1 kártyák tipikusan TV tunerek vagy adattároló-adapterek számára jelentenek helyet, amelyek tipikusan elég rövidek ahhoz, hogy a DIMM kallantyúk közelébe kerüljenek.
A fő tápcsatlakozó preferált helye általában a felső szélen van, de az ATX és az ATX12V egy helyre tétele általában nem követendő, mert a tápeloszlás nem lesz jó az alaplap egészére nézve. Néhány megoldás a hangkártya portok mögé helyezi a csatlakozót, ekkor viszont az összes kábel a CPU-hűtő keresztezi, rontva ezzel a légáramlást. Az Asus megoldása jobb mint a megszokott, de ez esetben is sok utat kell megtennie az ATX kábelnek a házban, így a kábelek telepítése elhelyezése tovább bonyolódik.
A párhuzamos ATA csatlakozókat általában az alaplap közepe fölé érdemes helyezni, hogy az optikai meghajtók kábeleinek elvezetésekor ne legyen gond (ezek tipikusan a ház tetejére kerülnek, a könnyebb hozzáférés érdekében). Az Asus (kék) ATA/100 csatlakozója középre került, így jól hozzáférhető, bár helyproblémák itt is vannak.
A Serial ATA kábelek az alaplap közepe alá szoktak kerülni, mivel a diszktartó keret általában a ház aljára kerül. Az Asus megoldása itt is többnyire rendben van, bár a hosszabb kártyák belenyúlhatnak a diszkekbe.
Az előlapi audió csatlakozók ideális helye a hátlap mögött van, hiszen így egyszerűbb a kábelezés elvezetése. Ez az alaplap eléggé zsúfolt, így a slotok alatti részi elfogadható az előlapi USB és IEEE1394/Firewire csatlakozók számára. Az előlapi panelek csatlakozóit nem szabad alulra tenni az alaplapon, mert ekkor sok ház kábelei egyszerűen nem érnek el odáig. Az Asus esetében az előlapi audió az ötödik és a hatodik slot mögé került, míg az IEEE1394 portok az alsó szél mentére. Mindkét helye akadályozhatja a kábelek elvezetését.
Az utolsó megfontolást a ventilátorok csatlakozóinak száma és elhelyezése jelenti. Az Asus a tökéletes minimummal szolgál, hiszen a CPU-hűtő csatlakozója a DIMM slotok mellé került, míg a kimeneti házhűtő az audió portok közelébe. A bemeneti házhűtő kicsit lejjebb, míg egy másik az északi híd mellé. Két kimeneti ventilátorhely lenne megfelelő.
Kétségtelen, hogy az elhelyezésbeli és pozicionálási kérdések nagyon fontosak, de a cél a lehetséges problémák vázolása, amelyek nem ritkák ezzel a konkrét alaplappal kapcsolatban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés