Connect with us

technokrata

Takarékoskodjunk – kisfogyasztású PC-kkel!

Laptop

Takarékoskodjunk – kisfogyasztású PC-kkel!

Az üzleti PC-k energiafogyasztásának optimalizálása a Fujitsu Siemens Computers alapvető céljainak egyike.

Miközben az energia világszerte folyamatosan drágul, a vállalatokra nehezedő költségnyomás sem enyhül. Számos cég azonban továbbra is alulbecsüli a hardvereszközökkel kapcsolatos energiakiadások nagyságát, amely a több ezer PC-vel felszerelt irodai munkahelyet fenntartó vállalatoknál igencsak tetemes lehet. Minél rosszabb e gépek energiahatékonysága, annál magasabbak a költségek. A Fujitsu Siemens Computers vezető szerepet játszik a költségtakarékos működést segítő technológiák fejlesztése terén.


Az ESPRIMO E5600 tavaly augusztusi megjelenése fontos lépés volt ezen a téren. Az AMD legújabb, energiahatékony foglalatba szerelt AM2 processzoraival ellátott ESPRIMO E5615 és P5615 professzionális PC-kkel a vállalat még tovább javította a teljesítmény energiafogyasztáshoz viszonyított arányát.

Az ESPRIMO E5616 és P5616 energiahatékony AMD processzorai mindössze 35 W-ot fogyasztanak, ami alig több mint az elődeikre jellemző érték fele. Az összesített energiafogyasztásra és költségre is kedvező hatást gyakorolnak, mivel a kisebb fogyasztású processzorok kevesebb hűtést is igényelnek.

A Fujitsu Siemens Computers által végzett tesztek bebizonyították, hogy az ESPRIMO P5615 és E5615 energiafogyasztása akár 23 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint a hasonlóan konfigurált többi számítógépé. Ez pedig kemény forintokat jelent a felhasználó vállalat számára.

Tizenöt eurócent/kWh energiaárat figyelembe véve már egyetlen ESPRIMO E5615 is közel 10 eurót takarít meg évente az áramszámlán. Száz gép esetén ez az érték már 979 euró, 1000 PC esetén pedig 9792 euró. Hároméves értékcsökkenési időszakkal számolva az ESPRIMO E5615 közel 30 ezer euróval mérsékli közvetlenül a költségeket. Ha ehhez a Fujitsu Siemens Computers szabadalmazatott ˝kapcsolt˝ monitorkivezetésének hatását is hozzávesszük, további évi 1.071 euróval csökkennek a költségek (1.000 számítógépre vetítve). Tehát egy 2000 PC-t üzemeltető vállalat több mint 65 ezer eurót takaríthat meg a hároméves termékéletciklus alatt az AMD processzoros ESPRIMO E sorozatú modellek használatával.

Ezeket az eredményeket az AMD Athlon 64 processzorcsaládon végzett független vizsgálatok is megerősítették.

A Fujitsu Siemens Computers energiahatékony AMD asztali CPU-kkal dolgozó PC rendszerei az Athlon 64 és AMD Sempron processzorok Cool´n´Quiet technológiáját is alkalmazzák. Mivel ennél a megoldásnál a gép csak a tényleges használat idején fogyaszt energiát, tovább csökken az átlagfogyasztás. Ventilátorvezérlővel kiegészítve az új technológia a zajkibocsátást is mérsékli. Tekintve, hogy a felsorolt innovációknak köszönhetően a rendszer kisebb hőt termel, kevesebb hűtésre van szükség, és így tovább nő az energiamegtakarítás.

Az AMD teljesítményvizsgáló laboratóriumai szerint a Cool´n´Quiet technológia (terheléstől függően) akár 65 százalékkal is visszaszoríthatja a processzor átlagos energiafogyasztását. Ahogy már említettük, a teljes PC-rendszerre vetített átlagos megtakarítás 23 %. Az AMD Cool´n´Quiet technológiája 2005-ben ENERGY STAR tanúsítványt kapott az USA Környezetvédelmi Hivatalától. Ez is mutatja, hogy ideális technológia az ESPRIMO PC-khez.

A megfelelő processzor kiválasztásán túl a Fujitsu Siemens Computers saját fejlesztésű, energiatakarékos jellemzőket is beépített rendszereibe. Az ESPRIMO E és P professzionális PC-k energiahatékony ˝kapcsolt˝ monitorkivezetése a monitor portját kikapcsoló relé segítségével szabályozza az energiaellátást.

Az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) és IA-PC (Instantly Available PC) megoldásokra épülő univerzális energiatakarékos funkciók mellett a Fujitsu Siemens Computers valamennyi gépét energiatakarékos üzemmódra előkonfigurálva szállítja – amennyiben ezt az adott processzortechnológia lehetővé teszi (tehát a rendszer AMD vagy EIST technológiát támogató Intel processzort használ). Ennél a konfigurációnál a monitor 20, a merevlemez pedig 25 perc tétlen állapot után kikapcsol. A rendszer 30 perc múltán átáll készenléti üzemmódra, ahol az első két óra után jelentkezik a legnagyobb energiamegtakarítás.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák