Connect with us

technokrata

1450 év a katedrán: növekvő jelentőségű életműdíj

Laptop

1450 év a katedrán: növekvő jelentőségű életműdíj

Nincs még egy ország az EU-ban, ahol annyira csökkenne a természettudományos és mérnöki diplomák száma, mint Magyarországon.

A középiskolák idén szeptember 15-éig nyújthatják be ajánlásaikat a Rátz Tanár Úr Életműdíjra, amellyel minden évben két-két fizika, matematika, kémia és biológia szakos tanárt jutalmaznak. A személyenkénti 1 millió forintos díjjal az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma eddig 32 pedagógus munkáját méltányolta. A reáltárgyak oktatásának előtérbe kerülésére nagy szükség van, mivel Magyarországon jelentős mértékben csökken a természettudományos és mérnöki diplomák száma.

A munkaadói oldal hosszú évek óta hangoztatja, hazánknak elsősorban reálképzettségű szakemberekre van szüksége, hogy versenyképes maradjon szűkebb és tágabb környezetében. A témával foglalkozók mindegyike belátja, mind a gazdaság szempontjából, mind a társadalom szerkezetét illetően tarthatatlan a felsőoktatás jelenlegi felépítése.

„Nincs még egy ország az EU-ban, ahol annyira csökkenne a természettudományos és mérnöki diplomák száma, mint Magyarországon. Hazánk az uniós átlag mindössze harmadát éri csak el. Míg a társadalom-tudományi és bölcsész karokra 2005-ben 59 621-en jelentkeztek, addig a műszaki és informatikai szakokra mindössze 31 842-en. Idén hiába csökkent 10.000-rel a bölcsész és szociológus jelentkezők száma, a „mérnöki” tárgyakat felvevők 5.000-rel tovább apadtak, tehát a fiatalok megint csak másfelé fordultak” – mondta el Kroó Norbert akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke.

A Nemzetgazdaság versenyképességének legmeghatározóbb tényezője az innováció, melynek mozgatórúgója a K+F tevékenység. Ezen a területen kiemelt szerepe van az utánpótlás biztosításának. Fontos hangsúlyozni, hogy az általános iskolák felső tagozatában és a középiskolákban tanító pedagógusoknak óriási felelősségük van abban, hogy a tananyag színvonalas átadásán túl kedvet, késztetést ébresszenek a reáltárgyak tanulására, és felfedezzék, felkarolják a tehetséges diákokat. Ebben a küldetésben pedagógusainkat ma még kevesen támogatják. Ezt a hiányt igyekszik pótolni immár hat éve a Graphisoft, az Ericsson Magyarország és a Richter Gedeon által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért.

Az alapítvány célkitűzését hivatott szolgálni a Rátz Tanár Úr Életműdíj, amelyet a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján az alapítvány kuratóriuma ítél oda, évente összesen 8 millió forint értékben. Az egyenként 1 millió forint összegű Rátz Tanár Úr Életműdíjjal a kuratórium 2001 óta minden évben nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó középiskolai oktatásban és tehetséggondozásban kimagasló eredményeket elért két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár munkáját ismeri el.

Az elmúlt 5 év alatt az alapítvány eddig 32 pedagógust jutalmazott, 32 millió forinttal támogatva ezáltal a tanári szakma elismertségének növelését. Az előző években díjazottak összesen mintegy 1450 évet töltöttek a katedrán, az oktatásban és tehetséggondozásban kimagasló eredményeket érve el.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek