Connect with us

2006. június 1-jén hatályba lép a kereskedelmi törvény

Laptop

2006. június 1-jén hatályba lép a kereskedelmi törvény

A Gazdasági Versenyhivatal feladatkörének bővülése a kereskedelmi törvény 2006. június 1-jei hatálybalépésével.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2006. június 1-jén lép hatályba. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alapvető feladat- és hatáskörét, valamint eljárásrendjét továbbra is a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban versenytörvény) szabályozza, azonban a kereskedelmi törvény rendelkezései következtében e feladat- és hatáskör bővül.

A hatályba lépő kereskedelmi törvény a nagyméretű – jelentős piaci, vevői erővel rendelkező – kereskedőknek a beszállítókkal szembeni viselkedését befolyásolni hivatott szabályozást vezetett be azzal, hogy 2006. június 1-étől megtiltja a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedők beszállítókkal szembeni visszaélő magatartását. A jelentős piaci erővel rendelkező kereskedők felett a visszaéléssel kapcsolatos, a kereskedelmi törvény anyagi jogi rendelkezésein alapuló felügyeletet a GVH látja el oly módon, hogy eljárásai során a versenytörvényben található – az erőfölénnyel való visszaélés vizsgálata esetén irányadó – eljárásjogi és egyéb rendelkezéseket kell alkalmaznia.

Ezen túl a törvény kötelezi arra is a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedelmi vállalatokat, hogy alkossanak meg és alkalmazzanak olyan önszabályozó etikai kódexet, amely kiterjed a beszállítókkal való kapcsolataikban a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok alkalmazására, valamint az abban foglaltak megsértése esetén alkalmazandó eljárásrendre. Ezt az etikai szabályzatot 2006. december 1-ig kell az érintett kereskedelmi vállalatoknak elkészíteniük, és a GVH-hoz jóváhagyásra benyújtaniuk. A GVH a jóváhagyási eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt alkalmazva jár el.

A Gazdasági Versenyhivatal az új feladat- és hatáskörének ellátása körében a mai napon tájékoztatót tett közzé, valamint nyilvánosságra hozta azt a bejelentési űrlapot, amelynek kitöltésével a kereskedelmi törvényben tiltott magatartások esetén eljárást lehet kezdeményezni. Mindkét dokumentum elérhető a GVH honlapján.

A GVH vizsgálatot indít az olyan esetekben, amikor a tudomására kerülő tények alapján valószínűsíthető, hogy az adott magatartás a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozó, s a GVH hatáskörébe tartozóan vizsgálandó rendelkezéseit sértheti.

A Gazdasági Versenyhivatal bízik abban, hogy a jelentős vevői erővel rendelkező kereskedelmi vállalatoknak kellő felkészülési idő állt rendelkezésre a kereskedelmi törvény rendelkezéseihez történő alkalmazkodásra, valamint mielőbb elkészítik és alkalmazzák azt az önszabályozást, amely további segítséget ad a visszaélő magatartások megelőzésében, a kereskedők és beszállítók közötti viták békés rendezésében, az állami, hatósági beavatkozások elkerülésében.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom