Connect with us

technokrata

Rendőrkézen Európa legnagyobb szoftverkalózai

Laptop

Rendőrkézen Európa legnagyobb szoftverkalózai

20 millió zene, filmek százai – a bolgár rendőrség két férfit tartóztatott le a múlt hétvégén.

Múlt hét szombaton két bolgár férfit vett őrizetbe a délkeleket-európai ország rendőrsége. A szoftverkalózkodással vádolt bolgárok hivatásszerűen rendszergazdaként dolgoztak, ám szabadidejükben jogvédett tartalmakat kínáltak – engedély nélkül – eladásra, állítják a hatóság emberei. Közel 3 millió zenei albumra bukkantak rá a nyomozók, amely mintegy 20 millió digitális dalszámot jelent. Ezeket, és ráadásként még néhány száz filmet négy leváért (átszámítva körülbelül két és fél euróért) kínálták havi előfizetéses konstrukcióban a bolgár internetezőknek.

A www.arenabg.com site Bulgária egyik legnépszerűbb oldala volt – ide kerültek fel a jogvédett tartalmak elérhetőségei, linkek formájában. Az előfizetők innen tölthették le a dalokat, filmeket – és ezzel mintegy 30 millió dolláros kárt okoztak a jogtulajdonosoknak, állítják az előzetes becslések. Liliana Joszifova, a Szófiai Nyomozóhivatal szóvivője szerint: „Ezek az emberek Európa legnagyobb internetes kalózai közé tartoznak. Nagy veszteségekről van szó.”

Nem csak letartóztatták a két férfit, hanem lefoglalták a helyszínen talált számítástechnikai és kommunikációs eszközöket is. Például három műholdvevőt (amelyet a kalózok Internet-kapcsolatukhoz használtak), illetve körülbelül 200 kompaktlemezt, melyen kalózfilmekre bukkantak a hatóság emberei. A tartalmak forrásául külföldi kalózoldalak szolgáltak, állítja a rendőrség.

Mindazonáltal a gyanúsítottak nem sokáig ültek (előzetes) letartóztatásban: a két férfi kifizette a 10 ezer levás óvadékot, és még aznap délután szabadlábra is került. Többen úgy vélik, hogy a rendőrségnek nem lett volna szabad a vélhetően a szervezett bűnözéshez tartozó kalózokat szabadon bocsátania. Az országban ugyanis a jogvédett tartalmakkal való fizetős visszaélés nagy része az alvilág kezében van – a bűnözés ezen formája egyébként könnyen kerékkötője is lehet Bulgária 2007-es európai uniós csatlakozásának.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

huawei mate 30 pro
honor
iphone 12

SmartPhone

Ezért várjuk a leginkább az iPhone 12 érkezését

2020. január 24. péntek
2020 legjobban várt okostelefonjai

SmartPhone

Ezek 2020 legjobban várt okostelefonjai

2020. január 23. csütörtök
magicwatch

Dotkom