Connect with us

technokrata

Román-magyar IT együttműködés

Laptop

Román-magyar IT együttműködés

A román-magyar IT üzleti tanács következő ülésére az idén ősszel, Budapesten kerül sor.

2006. május 25-én került sor a román-magyar IT üzleti tanács első ülésére Bukarestben, a Távközlési és Informatikai Minisztérium székhelyén. Az eseményen a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a román Távközlési és Informatikai Minisztérium, a magyarországi Informatikai Vállalkozások Szövetsége, illetve a romániai Elektronikai és Szoftver Iparért Egyesület képviselői vettek részt. A tárgyalásokat Nagy Zsolt a román szaktárca minisztere, illetve Jambrik Mihály, az IHM közigazgatási államtitkára vezette.

„A találkozó elsődleges célja az, hogy feltérképezzük a két ország számára közös érdekeket és üzleti lehetőségeket az információtechnológia területén. Ugyanakkor hasznosítanunk kell azokat a tapasztalatokat, amelyeket magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium felhalmozott, az európai strukturális alapok felhasználásával kapcsolatban” – mondta Nagy Zsolt miniszter.

Az eseményen négy fő cselekvési irányt határoztak meg a közeljövőre nézve, amelyek rendeltetése a két fél közötti kapcsolat és kommunikáció elősegítése, és rendszeressé tétele.

Az első döntés arra vonatkozott, hogy az IT vállaltok képviseletei kidolgoznak egy, a potenciális üzleti partnereket összesítő közös adatbázist, amelyet a www.bilateral.hu, illetve a www.bilateral.ro román-magyar közös portálba építenek be.

Második lépésként a három résztvevő szakmai egyesület közös kommunikációs csatornát épít ki, amely segítségével megvalósulhat az állandó kapcsolattartás.

Harmadsorban létrehozzák az Európai Alapok Operatív Bizottságát, amely keretén belül a magyar fél folyamatos tanácsadást nyújt a romániai fél számára a strukturális alapok lehívásában.

Negyedsorban a szintén uniós Interreg és CBC határmenti együttműködési programok áttekintésére fektetnek hangsúlyt, annak érdekében, hogy partnerségeket teremtésével sikeresen lehessen ezeket a projekteket is alkalmazni.

„Az uniós csatlakozásunkat követően nagyon sok félelem létezet az IT piac alakulásával kapcsolatban. Ennek ellenére kormányzati szempontból nem tapasztaltunk semmiféle negatív hatást” – nyilatkozta Jambrik Mihály, az IHM közigazgatási államtitkára.

„Ha sikerül regionális szinten együttműködni, további lehetőségeket teremthetünk. Mi hátrányos helyzetben voltunk az integráció előtt, mert nem volt, aki segítsen a strukturális alapok kérdésében. Most mi segíthetünk Önöknek az által, hogy elmondjuk: mit lehet, és mit nem lehet tenni, melyek a megvalósítható projektek” – nyilatkozta Takács Imre, az egyik magyarországi cég vezetője.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp