Connect with us

technokrata

JPEG rivális a Microsofttól

Laptop

JPEG rivális a Microsofttól

Windows Media Photo, azaz WMP – ízlelgessük a kifejezést (a JPEG helyett).

Szerdán egy új képformátumot jelentett be a WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) keretei között a redmondi szoftverfejlesztő vállalat. A Windows Media Photo-t a Vista alapértelmezettként támogatni fogja, de a Microsoft Windows XP-k számára is elérhetővé kívánja tenni, mondta Bill Crow, a formátum kifejlesztéséért felelős csoport programmenedzsere a bemutató során.

„Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek lecserélik PC-iket, a digitális fotók.” – fogalmazta meg ezt az azért vitatható állítást Crow a prezentáció során. A programmenedzser azt is megjegyezte, hogy a Microsoft többször is kapcsolatba lépett nyomtatókészítő vállalatokkal, digitális kamerákat fejlesztő cégekkel és más, meg nem nevezett iparági partnerekkel, akik mind közreműködtek a Windows Media Photo létrehozásában. Ennek is köszönhető, hogy a JPEG és a JPEG 2000 formátumokhoz képest részletgazdagabb megjelenítés érhető el a WMP révén, ugyanakkora tömörítés mellett. Másképp: hasonló minőséget lehet biztosítani kisebb mérettel.

Jelenleg a tipikus digitális kamerák 6:1 arányú tömörítéssel dolgoznak, mondta Crow a prezentáció során. A Windows Media Photo kétszer ekkora tömörítési szint mellett is jobb képeket produkál, állította a Microsoft programmenedzsere. Ez pedig nemcsak kevesebb helyfoglalást eredményez a digitális adattárolókon, de egyben gyorsabb nyomtatást is lehetővé tesz, illetve gyorsabb file-átvitelt, valamint hosszabb akkumulátor-használati időt, sorolta az előnyöket a szerdai konferencián Crow. Az új formátum emellett olyan újdonságokkal gyarapodik, mint a képforgatás be- és kitömörítés nélkül.

A formátum sikerét azonban nem a riválisánál jobb technikai jellemzők határozzák meg, hanem az elfogadottság. Ha a Microsoftnak sikerül olyan szereplőkkel megállapodnia, mint az Adobe Systems és az Apple Computer, akkor az sokat lendíthet a WMP szekerén. Nagymértékben befolyásolja a licencelési politikai is a formátum jövőjét – az azonban egyelőre ismeretlen, hogy a redmondi fejlesztő milyen feltételekkel engedné használni a WMP-t külső cégek számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák