Connect with us

Infravörös szűrővizsgálati eljárás hazai fejlesztőktől

Laptop

Infravörös szűrővizsgálati eljárás hazai fejlesztőktől

Az infravörös képalkotást elsőként alkalmazza kifejezetten egészségügyi vizsgálatokra a Somatoinfra diagnosztikai rendszer, melyet a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Karának Nukleáris Technika és Kísérleti Fizika tanszékei, valamint a Hexium Műszaki Fejlesztő Kft. fejlesztettek.

A prediognasztikai szűrővizsgálati használatra alkalmas Somatoinfra BUHU-1 orvostechnikai eszköz hivatalos bemutatására 2006. május 25-én került sor az InfoPark Zrt., az UNESCO Biomedikai Technológiák Világakadémiája (WABT) Közép-európai Szekciója és a BME közös sajtókonferenciáján. Az emberi test által kibocsátott infravörös sugarakat vizsgáló készülék a közeljövőben népegészségügyi szűrővizsgálatokon kerülhet bevezetésre.

Az eseményen bemutatott új vizsgálati eszköz nem csak egyes szervek, hanem a test összetett vizsgálatát is lehetővé teszi. A technológia alkalmazása a hagyományos szűrővizsgálati eljárásokkal szemben noninvazív, azaz a szervezetet semmilyen hatással nem terhei, ezért korlátlan számban ismételhető. A Somatoinfra BUHU-1 készüléket fejlesztői prediagnosztikai alkalmazásra tervezték, így betegségek valószínűsítésére alkalmas, mely esetben további szakorvosi szűrővizsgálat javasolt. Dr. Bújdosó László, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat országos tiszti főorvosa a rendezvényen megerősítette: a műszer a Népegészségügyi Program szűrővizsgálatain alkalmazásra kerülhet, mint másodlagos prevenciós eszköz. A bemutatót követő héten feláll egy csoport a készülék széleskörű alkalmazhatóságának értékelésére, melynek eredményei őszre esedékesek.

Dr. Erdei Edit, a WABT Közép-európai Szekciójának elnöke beszédében tolmácsolta Giuseppe Tritto WABT-elnök levélben küldött üzenetét, mely szerint az UNESCO alá tartozó szerv párizsi konferenciáján elismerést nyert a hasonló kutatást végző műhelyektől, hogy hazánk a technológia kifejlesztésével világelső eredményt ért el. A kutatás hazai története az 1980-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor Dr. Szacsky Mihály szomatológus a BME Természettudományi Karán termovíziós technológiák humán célú alkalmazásával kezdett foglalkozni. A karon működő Somatoinfra kutatási programban mintegy száz kutató vett részt. A bemutatott terméket kifejlesztő Hexium Műszaki Fejlesztő Kft-t 1996-ba hozta létre Dr. Nagy Tamás, a BME TTK Kísérleti Fizika Tanszékének adjunktusa. Prof. Keszthelyi Tamás kari dékán szakmai értékelésében hangsúlyozta: a technológia természettudományos alapokra fektetett kutatás és fejlesztés eredménye, mely jelentős szerepet tölthet majd be az egészségügyben.

Az eseményen Szabó Gábor, az InfoPark Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy megállapodás született a BME Természettudományi Kara, az InfoPark Zrt. és a WABT közt, mely értelmében az InfoPark Zrt. és a WABT segítséget nyújt az egyetemi kutatóknak a fejlesztési források elérésében, illetve a terjesztésben és forgalmazásban.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom