Connect with us

Európa nemet mondott a szoftverszabadalomra

Laptop

Európa nemet mondott a szoftverszabadalomra

Végül mégis meghiúsult az európai szoftverszabadalmi tervezet – igaz, az ellenzők körében nem teljes az öröm.

Meglepetésszerű győzelemmel látszik lezárulni az európai szoftverszabadalmak ügye. Az Európai Bizottság képviselői ugyanis a múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy a számítógépes szoftvereket nem fogják belevenni a közeljövőben életbe lépő közösségi szabadalmi törvénybe, így az Európai Szabadalmi Hivatalra (European Patent Office – EPO) is kötelező érvényű lesz ez a törvény (azaz a szoftvertechnikák, eljárások szabadalmaztathatatlansága). Az EPO-nak így fel kell hagynia eddigi gyakorlatával – a szabadalmi hivatal annak ellenére szabadalmaztatta a szoftverbejegyzési kérelmeket, hogy az Európa Parlament tavaly visszautasította a törvénytervezet megszavazását.

Nem felhőtlen az öröm a szoftverszabadalom ellen küzdők körében: a Foundation for a Free Information Infrastructure (Alapítvány egy szabad információs infrastruktúráért) nevű szervezet szerint a helyzet továbbra is zavaros maradt. Pieter Hintjens, az FFII elnöke számára nem világos, hogy: „a Bizottság mostantól elfogadja, hogy az EPC (Európai Szabadalmi Konvenció) szabályzása jelenti az aktuális szabályzatot?” Az elmúlt években a szoftverszabadalmak ellen kampányoló csoportok ugyanis folyamatosan kifejezték tiltakozásukat az ellen, hogy a bizottság a szövetségi szabadalmi törvényen keresztül akarja legalizáltatni a szoftverszabadalmakat.

Lengyel felvetés, közösségi nem

Az Európai Bizottság múltheti közleménye egyébként az Európai Parlament egyik lengyel tagjának a kérdésére válaszolva született meg. Adam Gierek még áprilisban volt kíváncsi arra, hogy a közösségi törvényi szabályozás vajon ratifikálni fogja-e az EPO jelenlegi gyakorlatát a szoftverszabadalmak tekintetében. „Aggódom az Európai Szabadalmi Hivatal eljárása miatt, amely aláaknázza a szabadalmi rendszer társadalmi elfogadottságát azzal, hogy olyan szabadalmakat fogad e, amelyek nem lennének szabadalmaztathatók a jelenlegi törvénykezés szerint.” – mondta akkor a lengyel eurokrata, akinek fejtegetésére született meg végül a hivatalos állásfoglalás.

Hintjens érvelése szerint bizonyos szemszögből már nem okoznak problémát az eddig szabadalmaztatott szoftvertechnikák. Az Európai Bíróságon ugyanis megtámadhatók és semmissé tehetők ezek a szabadalmak, állítja az FFII elnöke. Az azonban gondot jelent, hogy egy-egy ilyen eljárás gyakran túl drága a kisebb vállalatoknak, azaz olcsóbban jöhetnek ki, ha inkább kifizetik a licencdíjakat. Vagyis a bíróság elé még nem citált, már létező szoftverszabadalmak továbbra is óriási súllyal nehezedhetnek az európai szoftveriparra, véli Hintjens.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom