Connect with us

34 milliárd dolláros veszteség a szoftverkalózkodás miatt

Laptop

34 milliárd dolláros veszteség a szoftverkalózkodás miatt

2005-ben a világon összesen 34 milliárd dollárnyi kárt okoztak a szerzői jogokat figyelmen kívül hagyók a jogtulajdonosoknak, állítja a Business Software Alliance.

A BSA jelentése szerint mintegy 1,6 milliárd dollárral emelkedett a szoftverkalózkodásból származó bevételkiesés mértéke a 2004-es adatokhoz képest. Az IDC által végzett felmérés szerint 2005-ben három szoftverből egy a jogdíjak megfizetésének megkerülésével került telepítésre a személyi számítógépekre. Ez – habár nagyjából stagnálást mutat – akár sikerként is elkönyvelhető, hiszen az értékesített PC-k és szoftverek száma jelentősen nőtt, hangsúlyozta John Gantz, az IDC kutató-igazgatója.

Kalózkodás – élen járók, hátul kullogók

Talán nem meglepő, hogy a jelenség visszaszorításában a legnagyobb sikereket azokban az országokban tudták elérni, amelyek a legmagasabb kalózkodási rátával rendelkeznek. Kína, India és Oroszország mind szignifikáns csökkenésről számolhatott be a 2005-ös évet nézve. Kína azonban még is a második azon a listán, amely a bevételkiesés szerint rangsorolja az államokat: az ország az USA után következik 3,9 milliárd dolláros összeggel. Ennek fő oka a rizs hazájának dinamikusan felfutó IT-ágazata: a PC piac nagy ütemben bővült a tavalyi év során is az országban.

Az ázsiai, csendes-óceáni térségben az országok felében csökkent a kalózkodás szintje, ám a bevételkiesés mégis jócskán emelkedett, mondta Gantz. Ennek oka az, amit az előbb már Kínánál is említettünk: például India PC-ellátottsága is közel hasonló mértékben gyarapodott, és más, fejlődő országok is jelentős lépéseket tettek a számítógép-ellátottság lemaradásának behozására. Ez pedig együtt járt a kalózszoftverek számának növekedésével – hiába stagnáltak az arányok.

A világon az Egyesült Államokban a legalacsonyabb a kalózkodás szintje – mindössze 21 százalékos – mégis itt keletkezik a legnagyobb, 6,9 milliárd dolláros veszteség. A sorban Új-Zéland a második, 23 százalékos értékkel, majd Ausztria és Finnország következik – ezekben az országokban „csak” minden negyedik szoftver lopott. A lista hátulján Vietnám és Zimbabwe állnak – mindkét állam 90 százalékos kalózszoftver-aránnyal „dicsekedhet”. Indonézia hátulról a második 87 százalékkal, majd Kína és Pakisztán következik, 86-86 százalékos értékkel.

Mi a kalózszoftver?

A BSA háromféleképpen határozza meg, mi számít kalózszoftvernek. Az első esetet az jelenti, ha ugyan a tulajdonos rendelkezik legális példánnyal, ám az így megvásárolt licencszámnál többször, a megengedett számítógép-mennyiségnél több PC-re telepíti fel az alkalmazást. Szintén kalózszoftvernek számít, ha a vásárló ugyan fizetett a termékért, ám azt nem hivatalos forrásból szerezte be, hanem egy, a terjesztésre engedéllyel nem rendelkező egyéntől. Végül az Internetről, a jogtulajdonos hozzájárulása nélkül letöltött szoftverek teszik ki a harmadik kategóriát.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom