Connect with us

Asztali PC: bővítés helyett csere

Laptop

Asztali PC: bővítés helyett csere

Az elmúlt évben az üzleti szférában az asztali PC-k állományának növekedése jelentősen lassult, a vállalatok életében a darabszám-bővítés helyett egyre inkább a gépek cseréje dominál.

A BellResearch idén immár hatodik alkalommal adja ki a Magyar Infokommunikációs Jelentést, amely teljes körképet ad a hazai telekommunikációs, informatikai és internetes piacról. A moduláris felépítésû Jelentés részpiaci kiadványainak sorát május elején az üzleti szegmens informatikai moduljai nyitják. Az elemzések alapját képező primer kutatás adatfelvételére január-február hónapokban került sor 1644 darab, legalább egy főt foglalkoztató hazai cég informatikai döntéshozójának megkeresésével.

Megtorpanás
A hazai üzleti szféra asztaliszámítógép-állománya jelenleg 1,1 millió darabra tehető – olvashatjuk a Infokommunikációs Jelentésben. A számok azt jelzik, hogy a hazai cégek PC-állományának emelkedése megtorpant, a piacot stagnálás jellemzi.

Csekély változás
Az asztali számítógépek számában sem regionális, sem ágazati bontásban nem mutatkozik jelentős eltérés a tavaly mért adatokhoz képest – mutatnak rá a BellResearch elemzői. Míg 2004 során az asztali PC-k állománya közel 7 százalékkal bővült, addig 2005-ben mindössze jó 4 százalékra tehető a növekedés. Az állományváltozás minden vállalatméret-szegmensben pozitív irányú, bár csekély mértékû. A legnagyobb gyarapodást a nagyvállalatoknál mutatták ki a kutatók, ebben a körben mintegy 6 százalékkal nőtt az asztali munkaállomások száma.

Az előző évi adatokkal összevetve 2005 folyamán a legtöbb szegmensben csökkent a bővülés mértéke; kivételt a kisvállalati kör jelent, ahol a 2004-ben mért, valamivel kevesebb mint 2 százalékos állománybővüléshez képest az elmúlt évben már közel 5 százalékos gyarapodás jellemzi a cégeket. sszességében a hazai gazdálkodó szervezetek asztaliszámítógép-állománya mintegy 44 ezer darabbal bővült.

Gépcsere
A selejtezést végrehajtó vállalatok teljes desktop-állományuk átlagosan felétől váltak meg. A 2004-es kutatási eredményekhez képest a legnagyobb változás az állománycsere arányában figyelhető meg: míg egy évvel korábban a beszerzett eszközök 62 százaléka váltott ki régebbi, leselejtezett számítógépet, addig 2005-ben már háromnegyed részük cseregép volt. Ez a tendencia folytatódni látszik a jövőben is: az előző években tapasztalt állománynövekedés volumene csökken, a beszerzések egyre nagyobb hányada régi, leselejtezésre ítélt eszközöket pótol. Ezt a trendet támasztja alá a 2006-ra tervezett beszerzések selejtezésekhez viszonyított aránya is.

Márkarend
Tavaly a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek egynegyede, a 10 fős vagy nagyobb vállalatoknak pedig közel fele szerzett be új asztali PC-t. A 10 fő feletti szegmensben a vizsgált időszakban vásárolt gépek közel kétötöde márkajelzés nélküli eszköz, míg az 1-9 fős mikrovállalatok körében ugyanez az arány magasabb, 56 százalékra tehető.

Összességében a vizsgált vállalati körbe 2005-ben bekerülő mintegy 165 ezer desktop PC-ből mintegy 72 ezer, azaz a beszerzett eszközök kicsivel több mint 40 százaléka volt márkajelzés nélküli számítógép.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom