Connect with us

Tovább csökkennek a vezetékes összekapcsolási díjak

Laptop

Tovább csökkennek a vezetékes összekapcsolási díjak

AZ NHH döntése nyomán.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozata szerint esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon, közölte az NHH pénteken.

A referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO) jelentik a távközlési piacon működő szolgáltatók közötti nagykereskedelmi szerződések alapját.

A verseny szempontjából a szolgáltatók RIO-iban szereplő forgalmi és ma már a verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny, mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Mint mondta, az NHH stratégiai céljainak megfelelően, az összekapcsolási díjak további csökkentésével mérséklődhetnek a szolgáltatások árai közötti indokolatlan különbségek, és újabb lendületet kaphat Magyarországon a számhordozás és a közvetítőválasztás elterjedése.

A szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat. A Tanács a március elején publikált határozattervezeteiben jelezte, hogy a forgalmi díjakat várhatóan 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal fogja csökkenteni.

A határozattervezetekre beérkezett, sok esetben nagyon hasznos észrevételeket tartalmazó vélemények értékelése és lehetőség szerinti figyelembevétele után, az NHH Tanács meghozta végleges határozatait.

Az egyszeri díjak jelentős csökkentése a szolgáltatók és így ügyfeleik számára a számhordozás, valamint a közvetítőválasztás feltételeit teszik kedvezőbbé.

A 2004 június óta érvényes tarifákat felváltó határozatokban a Tanács egységesítette a RIO ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött. A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás egyszeri díja eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2600 forint alá csökken.

A vezetékes telefonszámok hordozásának lehetőségével 2004 január elseje óta élhetnek az előfizetők, akik 2004-ben 47,8 ezer, 2005-ben 123,9 ezer számot, 2006 első négy hónapjában pedig további 14,7 ezer számot hordoztak.

A verseny szempontjából kiemelkedően fontos, az előfizetők számára akár a hívásonként eltérő szolgáltató igénybevételének a lehetőségét biztosító közvetítőválasztás, amelyet a Tanács döntése nyomán a jövőben még kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni.

A magyarországi hírközlési piacon, ezen belül a vezetékes szegmensben a verseny élénkülését jelzi, hogy 2005 első negyedévében a hívásoknak még csak a 8,7 százalékánál, a negyedik negyedévben pedig már a 17,2 százalékánál vették igénybe az előfizetők a közvetítőválasztást.

A hanghívások időtartamát nézve is egyre jelentősebb a közvetítőválasztás részesedése. Ez a mutató 2005 első negyedévében 9,2 százalékon, év végén pedig 16,3 százalékon állt. Összességében 2005-ben a vezetékes hálózatokból indított hanghívások közül mind a hívások darabszámát, mind az időtartamát tekintve közel 13 százalék volt közvetítőválasztásos forgalom részesedése.

Az NHH Tanácsának legfrissebb határozatai szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásvégződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken. A Monortel díjai 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel tarifái 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre, az Invitel díjai pedig 20 százalékkal, átlagosan 2,31 Ft/percre csökkenek – és így mérséklődhet a legnagyobb szolgáltató, illetve a kisebbek által alkalmazott tarifák közötti indokolatlan különbség is.

Az ötödik jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató, a Hungarotel RIO-járól szóló határozat kihirdetése egy-két héten belül várható, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság pénteken.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő