Connect with us

Magyar Telekom: jelentős eredményjavulás, stabil készpénztermelés

Laptop

Magyar Telekom: jelentős eredményjavulás, stabil készpénztermelés

A vállalat 2006. I. negyedévi eredményei.

A bevételek 6,7%-kal 153,3 milliárd forintra (602,3 millió euróra) nőttek 2006. első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A mobil, Internet és összekapcsolási (nagykereskedelmi) szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a kimenő forgalmi bevételek csökkenését. A Telekom Montenegro Csoport (TCG) bevételeinek konszolidálása 2006. első negyedévben 6,4 milliárd forinttal járult hozzá a Magyar Telekom Csoport bevételeihez. A TCG konszolidálása nélkül a Csoport bevételei 2,3%-kal nőttek.

Az EBITDA 4,9%-kal 62 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta 40,5% volt. A TCG hatása nélkül az EBITDA 59,4 milliárd forint, az EBITDA-ráta 40,4%.

A tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított bruttó összeg 19 milliárd forint volt, amelyből a vezetékes szegmensre 7,6 milliárd forint, a mobil szegmensre 11,4 milliárd forint jutott. A mobil szegmensre eső összegből 2,2 milliárd forintot fordítottak UMTS-szel kapcsolatos beruházásokra, 4 milliárd forintot pedig az EDR projektre.

A vezetékes szegmens bevételei külső ügyfelektől (a Magyar Telekom Csoport más szegmenseitől származó bevételek kiszűrése után) 3,7%-kal 82 milliárd forintra nőttek annak köszönhetően, hogy a szélessávú Internet és összekapcsolási (nagykereskedelmi) szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta az elsősorban a kimenő forgalmi bevételeknél tapasztalható visszaesést. Az EBITDA 30,3 milliárd forintot tett ki, a külső bevételekre vetített EBITDA-ráta 36,9% volt. (A külső bevételekbe nem tartoznak bele a Magyar Telekom Csoport tagjaitól származó bevételek.)

A mobil szegmens bevételei külső ügyfelektől 10,5%-kal 71,2 milliárd forintra nőttek a beszédcélú és az értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően. Az EBITDA 31,7 milliárd forintot tett ki, a külső bevételekre vetített EBITDA-ráta magas, 44,6% volt.

A tulajdonosokra jutó eredmény (nettó eredmény) 5,5%-kal 18 milliárd forintról (73,3 millió euróról) 18,9 milliárd forintra (74,5 millió euróra) nőtt.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 42,8 milliárd forintra nőtt az EBITDA növekedése, az alacsonyabb kamatfizetés és az elsősorban a vevőkövetelések alakulása következtében lecsökkent működőtőke-igény következtében. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 28,1 milliárd forintra mérséklődött, elsősorban a 2005. első negyedévi TCG-akvizíció miatt.

A nettó adósságállomány 18,8 milliárd forinttal csökkent 2005. december végéhez képest, a 2006. első negyedévben történt hiteltörlesztéseknek köszönhetően. Az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 2006. március végére 30,6%-ra csökkent (2005. végén 33,1% volt).

Straub Elek elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „A Magyar Telekom Csoport eredményeinek első negyedévben tapasztalt jelentős javulása elsősorban nemzetközi tevékenységünknek és a hazai mobil szolgáltatásoknak köszönhető. Piaci részesedésünk kismértékű csökkenése ellenére javult nyereségességünk a hazai mobil piacon és erős, 40%-os EBITDA-rátát értünk el. Február végén a Cégbíróság bejegyezte a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország egyesülését, ezzel lezárult az egyesülés folyamata. A hazai vezetékes szolgáltatások terén fontos szerepet játszott az ügyfelek megtartása. Az átalánydíjas csomagok száma nőtt annak köszönhetően, hogy nagy hangsúlyt fektettünk a havidíjakból származó bevételekre, valamint a sikeres ADSL értékesítési kampánynak köszönhetően tovább nőttek az Internet-bevételek. A vezetékes vonalszám csökkenése ellenére nőtt a hatékonyság, 2006. február végén anyavállalati szinten az egy alkalmazottra jutó vonalszám meghaladta az 500-at, így a tervezettnél korábban elértük kitűzött célunkat. Macedóniában és Montenegróban tevékenykedő nemzetközi leányvállalataink hozzájárultak a Csoport bevételeinek és EBITDA-jának javulásához. Az évi rendes Közgyűlés csúszása ellenére az Igazgatóság – a nem auditált 2005. évre vonatkozó pénzügyi beszámoló alapján – a tavalyi évihez hasonló mértékű osztalék kifizetését tartja indokoltnak.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom