Connect with us

Angol weblapok magyarul, egy kattintással

Laptop

Angol weblapok magyarul, egy kattintással

A Dativus legújabb terméke, a Dativus Pro 6.4 képes a böngészőbe integrálódni, és a megnyitott angol nyelvű weboldalakat magyarra fordítani (és vica versa).

Nyelvészek és programozók 7 éves munkájának eredményeként tavaly novemberben mutatták be a Dativus 2005-öt, mely egy szótárat és egy fordítást segítő alkalmazást tartalmaz. Az új Dativus PRO 6.4 a már megismert alkalmazásokon kívül egy komplett weblap-fordítóval gazdagodott. A Dativus szótár egyike a ma Magyarországon található legnagyobb angol-magyar, magyar-angol szótáraknak. 338.000 darab szópárt és 417.000 darab kifejezést tartalmaz. Az általános illetve szleng szótáron kívül gazdasági (pénzügyi, kereskedelmi, politikai), jogi, orvosi, műszaki, informatikai és biológiai szakszótár is található benne. A kifejezések a releváns szavaknál jelennek meg, de hatalmas előnye a programnak, hogy egy adott kifejezésre közvetlenül is rákereshetünk, azaz ahhoz, hogy az „iskolába megy” kifejezést közvetlenül megkapjuk, nem kell végigmennünk a „megy” szócikk alatt felsorolt összes bejegyzésen.

A szoftver másik része egy fordítást segítő programcsomag, amely jelenleg egyedülálló Magyarországon. Segítségével nemcsak angolról magyarra, hanem magyarról angolra is lehetővé válik komplett mondatok, illetve szövegek fordítása. Az eredmény természetesen nem tökéletes, hiszen világszerte elfogadott az a nézet, mely szerint a gépi fordítás nem tudja maradéktalanul kiváltani az emberi fordítók munkáját, mivel a gép nélkülözi az emberi értelmet és gondolkodást. Problémát jelenthet a gépnek pl. egy adott szó szófajának meghatározása, az azonos alakú szavak elhatárolása, a mondatelemzés, a használt fogalmak jelentésének egyértelmű azonosítása, a mondat szereplőinek azonosítása, hosszabb szövegből a lényeges információk kinyerése. Ezen nehézségek enyhítésén a fejlesztő folyamatosan dogozik. Nagy előnye azonban a programnak, hogy egy adott mondat fordításakor a szoftver több lehetőséget ajánl fel, lehetővé téve a kívánt mondat közel tökéletes fordítását.

Egy adott mondat fordításakor a program minden egyes szónak több különböző szinonimáját felajánlja, hogy a fordító a szövegkörnyezethez leginkább illő jelentést választhassa ki. A fordítással egyidőben a szinonimákon kívül egy oldalsó ablakban megjelenik a mondat szavainak szófajonkénti összes jelentése, ami még gördülékenyebbé teszi a fordítást. Így, ha a fordítás eredménye nem is 100%-os, a Dativus lecsökkenti a fordításra szánt időt, hiszen a szavak azonnali kiszótározásával és a szinonimáinak felajánlásával még a szavak egyenkénti begépelésének idejét is megtakarítja a felhasználónak. A Dativus 2005-ös verzió .txt, .rtf illetve .doc formátumú dokumentumok fordítását tette lehetővé, a Dativus PRO 6.4-gyel azonban lehetőség nyílik .htm formátumú dokumentumok fordítására is.

A weblap-fordító
A Dativus PRO 6.4-be integrált komplett, kétirányú weblap-fordító szintén újdonság a hazai piacon. A modul az Internet Explorer eszköztárába épül be, és segítségével az eredeti weblap formázását megtartva fordíthatjuk le a kívánt oldalt.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő