Connect with us

technokrata

Drótmesék: ötvenéves születésnapját ünnepli a telefonos meseszolgálat

Laptop

Drótmesék: ötvenéves születésnapját ünnepli a telefonos meseszolgálat

Ebben az évben ünnepli félszázadik születésnapját a telefonos meseszolgálat.

„Halló, halló gyerekek! Itt a telefonos meseszolgálat!” 1956 április 15-én is így szólította meg a mesemondó a kis hallgatókat, akárcsak manapság. Elsőként Kolozsvári Grandpierre Emil Mátyáskirály felesége című meséjét hallgathatták a gyerekek Komlós Juci tolmácsolásában. A szolgáltatás akkori ára hatvan fillér volt.

A Magyar Telekom jóvoltából hívható meseszolgálat sorsát mindmáig szívügyének érző Liska Dénes szerkesztő elmondta: az ´50-es, ´60-es években a legnevesebb színészeket sikerült mikrofon mögé ültetni, a “drótmesét” – többek között – Ruttkai Éva, Darvas Iván, Ladányi Ferenc, Gábor Miklós és Szemes Mari mondta a gyermekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek.

A telefon segítségével bensőségesebb kapcsolat születik meg a mesélő és hallgatója között; a gyerekek arra vágynak, hogy személyesen nekik meséljen valaki. Liska Dénes leginkább a klasszikus népmeséket válogatja műsorába. Napjainkban is elsőbbséget élveznek Benedek Elek, a Grimm testvérek és Andersen történetei. Az elmúlt ötven évben 10 ezer mese felvétel készített Liska Dénes.

„Az érdeklődés viszont az utóbbi időben érezhetően csökkent” – mondta a szerkesztő. A „drótmese” szolgálatot fénykorában havonta 50 ezren tárcsázták, manapság viszont inkább már a video, a DVD előtt ülnek a gyerekek.

Ha valaki ezekben a napokban tárcsázza a 3171-888 budapesti telefonszámot, a jubileum alkalmából az ötven évvel ezelőtt mondott meséket hallgathatja meg.

A telefonos meseszolgálat archívumából 2000-ben Drótmesék címmel könyv és CD is megjelent a Szabad Tér Kiadó gondozásában.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle