Connect with us

Hirdetés

technokrata

Drótmesék: ötvenéves születésnapját ünnepli a telefonos meseszolgálat

Laptop

Drótmesék: ötvenéves születésnapját ünnepli a telefonos meseszolgálat

Ebben az évben ünnepli félszázadik születésnapját a telefonos meseszolgálat.

„Halló, halló gyerekek! Itt a telefonos meseszolgálat!” 1956 április 15-én is így szólította meg a mesemondó a kis hallgatókat, akárcsak manapság. Elsőként Kolozsvári Grandpierre Emil Mátyáskirály felesége című meséjét hallgathatták a gyerekek Komlós Juci tolmácsolásában. A szolgáltatás akkori ára hatvan fillér volt.

A Magyar Telekom jóvoltából hívható meseszolgálat sorsát mindmáig szívügyének érző Liska Dénes szerkesztő elmondta: az ´50-es, ´60-es években a legnevesebb színészeket sikerült mikrofon mögé ültetni, a “drótmesét” – többek között – Ruttkai Éva, Darvas Iván, Ladányi Ferenc, Gábor Miklós és Szemes Mari mondta a gyermekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek.

A telefon segítségével bensőségesebb kapcsolat születik meg a mesélő és hallgatója között; a gyerekek arra vágynak, hogy személyesen nekik meséljen valaki. Liska Dénes leginkább a klasszikus népmeséket válogatja műsorába. Napjainkban is elsőbbséget élveznek Benedek Elek, a Grimm testvérek és Andersen történetei. Az elmúlt ötven évben 10 ezer mese felvétel készített Liska Dénes.

„Az érdeklődés viszont az utóbbi időben érezhetően csökkent” – mondta a szerkesztő. A „drótmese” szolgálatot fénykorában havonta 50 ezren tárcsázták, manapság viszont inkább már a video, a DVD előtt ülnek a gyerekek.

Ha valaki ezekben a napokban tárcsázza a 3171-888 budapesti telefonszámot, a jubileum alkalmából az ötven évvel ezelőtt mondott meséket hallgathatja meg.

A telefonos meseszolgálat archívumából 2000-ben Drótmesék címmel könyv és CD is megjelent a Szabad Tér Kiadó gondozásában.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés