Connect with us

technokrata

Új termékek a digitális otthonokba

Laptop

Új termékek a digitális otthonokba

A Cisco leányvállalatként működő Scientific Atlanta bejelentette a set-top készülékek legújabb családjának megjelenését, amellyel jobb teljesítményt, nagyobb rugalmasságot és korszerűbb biztonsági megoldásokat kínál a kábelszolgáltatóknak.

A vállalat emellett bemutatta a kapcsolt digitális videószolgáltatás (SDV – switched digital video) terén elért legújabb eredményeit, illetve bejelentette, hogy elsőként kapta meg a CableLabs MultiStream CableCARD (M-CardTM) minősítését. A cég egyúttal megerősítette, hogy széles körű hardveres és szoftveres megoldással támogatja az OpenCable alkalmazásplatform (OCAP) ipari szabványának az elterjedését.

A set-top készülékek új családja
A legújabb set-top készülékek a fogyasztóknak az új digitális szolgáltatások és a korszerű interaktív alkalmazások élményét kínálják. Az új szolgáltatásokat a kábelszolgáltatóknak a következő generációs hálózati architektúrákra (NGNA) való áttérése teszi lehetővé. Az új set-top platform a Cisco Connected Home nevű rendszerének egyik legfontosabb összetevője, és várhatóan kulcsfontosságú szerepet játszik majd a CableLabs OpenCable alkalmazásplatform (OCAP) bevezetésében.


A Scientific Atlanta NGNA (Next Generation Network Architecture, azaz következő generációs hálózati architektúrát támogató) set-top termékcsaládja több újszerű jellemzővel bír. Egyrészt kifejezetten az OpenCable alkalmazásplatformhoz (OCAP) fejlesztették ki, így a nagyobb processzorteljesítménynek és memóriának, illetve a Linux platformnak köszönhetően alkalmasak arra, hogy az OCAP-alkalmazások új generációja gyorsan és hatékonyan működhessen rajtuk. Az OpenCable alkalmazásplatform (OCAP) alkalmazásainak a kábelhálózatokon történő együttműködését elősegítendő, a Scientific Atlanta bejelentette, hogy széles körű hardveres és szoftveres megoldással támogatja ennek az ipari szabványnak az elterjedését. Emellett az új set-top készülékek a Multi-Stream CableCARD-dal használhatók, így nyújtva elkülönített és biztonságos hozzáférést a kábelszolgáltatók rendszerhez. A CableCARD jelenti azt az elkülöníthető biztonsági megoldást, ami az FCC 2007. július 1-én életbe lépő előírásának teljesítéséhez szükséges.

Az új készülékcsalád támogatja a – set-top készülékek parancs- és vezérlőkódjainak továbbításáról rendelkező – CableLabs ADSG-specifikációt, a DOCSIS 2.0-s modem pedig az IP-videószolgáltatásokról gondoskodik. A fejlett (H.264) videókodekek támogatása révén a kábelszolgáltatók a különféle tartalmakat – egyedileg rendelt fizetős videó, nagyfelbontású tévéprogram (HDTV) vagy webes videótartalom – moziminőségben juttathatják el az előfizetőkhöz, miközben kihasználhatják a sávszélességgel takarékoskodó alacsonyabb bitsebesség előnyeit.
A Scientific Atlanta NGNA set-top termékcsaládja feldolgozási kapacitása és hálózati funkciói segítségével együtt tud majd működni bármilyen jövőbeni szolgáltatással, amely kompatibilis a hálózatba kötött otthon koncepciójával. Az otthoni IP alapú helyi hálózatokban (IP LAN) ezek a set-top készülékek már lehetővé teszik a lakáson belüli tartalommegosztást. Együttműködhetnek a kábelszolgáltatók más kompatibilis eszközeivel, illetve kereskedelmi forgalomban kapható fogyasztói elektronikai eszközökkel.

A fentieken kívül a Scientific Atlanta legújabb megoldásai közé tartozik még az Explorer 940TM kompakt, kizárólag digitális formátumot használó interaktív set-top készüléke. A kábelszolgáltatások egyre inkább a digitális simulcasting felé mozdulnak el, és rövidesen várható a digitális műsorszóró hálózati környezetek megjelenése is. Az Explorer 940 set-top készülék kompakt, költséghatékony megoldást kínál a kizárólag digitális formátumú televíziózásra. A 940-es modellel a kábelszolgáltatók bővíthetik alapszolgáltatásaikat, illetve egy olyan digitális videószolgáltatási szintet vezethetnek be, amely elősegítheti az alapcsomagra, illetve a bővített alapcsomagra előfizetők áttérését az új szolgáltatásokra. Az Explorer 940 set-top készülékével növelhető az otthonokban rendelkezésre álló kábelkimenetek száma, és ezzel a fizetős (pay-per-view) programok és egyedileg rendelt műsorok igénybe vétele.

Kapcsolt digitális videószolgáltatási lehetőséggel felvértezve
A kapcsolt digitális videószolgáltatás terén elért legújabb eredményeivel a Scientific Atlanta a nyílt, IP alapú SDV-rendszerek rugalmasságát nyújtja a kábelszolgáltatóknak. A gigabites kvadratúra-amplitúdómoduláció (GQAM) biztosítja a hálózat megosztását a többféle szolgáltatás között, több csatorna egyidejű titkosításának támogatása mellett. A nyílt architektúrájú SDV-vel a kábelszolgáltatók kapcsolt videószolgáltatásokat juttathatnak el az otthonokban már meglévő, több tízmillió MPEG-es set-top konverterekre, amelyek egyébként nem képesek DOCSIS szabványú vagy IP alapú videóanyagok dekódolására.

Az új, IP alapú SDV-rendszer alaposan átrajzolja a hálózati sávszélesség kihasználási módját. Az eddigi, a programkínálaton alapuló lineáris felhasználás helyett az új rendszer a nézettség alapján hasznosítja a sávszélességet, így kapacitást szabadíthat fel a simulcast – azaz egyidejű hagyományos és internetes adások – és a fejlett interaktív szolgáltatások részére.

A SDV-rendszer segítségével sok olyan réspiaci tartalom is megjelenhet a programok között, mint például a helyi vagy egyéb prémium sportcsomagok, illetve a kisebbségi műsorok. A szolgáltatók a nagyobb programválasztékkal kielégíthetik a speciális programok iránti fizetőképes keresletet, visszaszoríthatják az elpártoló ügyfelek számát, és növelhetik a prémium műsorcsomagokból származó bevételeket.

A Scientific Atlanta SDV-rendszerét több lényeges tulajdonság különbözteti meg más megoldásoktól. Lehetőség van több csatorna egyidejű titkosítása, a QAM-sávszélesség megosztására egyetlen QAM-rádiófrekvencián belül az SDV és az egyedileg rendelt fizetős videóműsorok (VoD) között, valamint részletes nézettségi adatok szolgáltatására. A QAM-megosztással csökkenthető a szükséges QAM-kapacitás és a rádiófrekvenciás sávszélesség iránti igény. A kapacitás egyszerűbben tervezhetővé válik, így összegeződnek a sávszélesség terén elért megtakarítások, és csökkenthetők a létesítési és az üzemeltetési költségek.

Multi-Stream CableCARD mínősítés: elsőként a piacon
A Scientific Atlanta elsőként kapta meg a CableLabs MultiStream CableCARD (M-Card) minősítését. A Scientific Atlanta M-Card nevű eszközével a kábeltelevíziós rendszereken olyan többcsatornás adások vételére van lehetőség, amelyek kulcsfontosságúak a digitális videofelvevők (DVR-ek) bizonyos szolgáltatásaihoz, mint például a képen belüli kicsinyített tévékép megjelenítése vagy két program egyidejű rögzítése.

A CableCARD kártyák elsődleges ösztönző szerepet játszanak abban, hogy a szórakoztató elektronikai gyártók és forgalmazók olyan együttműködő készülékekkel jelenjenek meg a piacon, mint például az integrált digitális televíziókészülék. A CableCARD a kábelhálózaton érkező titkosított adattartalom visszafejtésére használható. Az új MCard a PowerKEY feltételes hozzáférési rendszerhez szükséges dekódolást végzi majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom