Connect with us

technokrata

Sony Bravia X: óriási felbontású új TV-k

Laptop

Sony Bravia X: óriási felbontású új TV-k

A Bravia X-sorozat lényege az abszolút vizuális élmény: teljes HD-felbontású kép és élethű színek.


Precíziós színreprodukciójuk és a lehető legnagyobb képernyőfelbontás révén szinte életre kelnek a képek. Kiemelkedő jellemzőik közé tartozik a Full HD (1.920×1.080 pixel) LCD-panel, a széles spektrumú hátsó megvilágítást (WCG-CCFL) alkalmazó Live Colour Creation (˝élő színalkotás˝), valamint az újonnan kifejlesztett Bravia ENGINE EX képfeldolgozó processzor. A 1080p-jelek vételére alkalmas iker HDMI-bemenet kompatibilis az Európában egyre bővülő HD-környezettel és a jövő nagyfelbontású Full HD (1.920×1.080 pixel) jeleivel. A legtöbb készülékkel ellentétben a Bravia X-sorozat nemcsak HD-képes, hanem Full HD-képes is. Az alacsonyabb felbontású paneleken történő megjelenítés érdekében digitálisan egyszerűsített kép helyett a Full HD pontosan úgy adja vissza a HD1080-as képet, ahogyan az a készülékhez megérkezik. Ennek előnyét akkor is teljes mértékben kihasználhatjuk, ha egyszerű Standard Definition (SD) képet nézünk. A Bravia ENGINE EX ugyanis ténylegesen növeli a felbontást – akár az eredeti négyszeresére -, megduplázva mind a sorok (vertikális), mind a pixelek (horizontális) számát.

Az X-sorozat nem csupán több részletet, hanem több színt is biztosít. A több évtizedes Trinitron tapasztalatra alapozva a Sony újratervezte a panel hátsó megvilágítását, olyan fénykibocsátó foszforokat alkalmazva, melyek kiszélesítik a piros és zöld színek skáláját a spektrumon belül. A képernyőben található precíziós RGB-szűrők pedig gondoskodnak arról, hogy ez a bővített színskála maximális hatást gyakorolhasson a képminőségre. Így a kép szinte szó szerint megelevenedik, a valóságos világ összetettségét és térszerűségét nyújtva a nézőnek. Ezt kiegészítve a Live Colour Creation részben a Bravia ENGINE EX rendkívüli teljesítményére építve javítja a jelet, még azelőtt hogy az a képernyőre vetítődne. A Bravia ENGINE EX által végzett intenzív, valós idejű, kockánkénti digitális feldolgozás látható módon emeli ki a színeket és a kontrasztot, és mentesíti a jelet a képminőséget romboló zajtól.

Maga a képernyő legalább ugyanennyire különleges: mindegyik a legújabb, 7. generációs gyártási technológiával készül, és S-PVA (Super Vertical Pattern Alignment) molekulavezérlést alkalmaz, melynek köszönhetően megnő a láthatóság íve, és oldalirányból nézve sem fakulnak ki a színek. Ezenkívül az S-PVA a koromfeketétől a ragyogó fehérig minden árnyalatot megjelenítő hihetetlen, 1.300:1-hez kontrasztarányt biztosít. Az eredmény: részletesség, tisztaság és mélység, melyek a legkifinomultabb műalkotásoknak is igazságot szolgáltatnak. Az X-sorozat legalább annyira kényezteti a fület, mint a szemet. Erőteljes beépített hangsugárzói a Dolby Pro Logic II Virtual Surround digitális jelfeldolgozás révén a többcsatornás hangzás meggyőző utánzatával töltik be a teret. Sőt, a BBE Digital technológia még ezt is tovább javítja, különleges tisztaságot biztosítva mind a párbeszédeknek, mind a környezeti hangeffektusoknak. Mindehhez az alapot pedig a teljesen digitális erősítés szolgáltatja, amely abszolút minimális szintre szorítja vissza a zajt, azaz a sistergést.

Beépített digitális tévétunerével (DVB) a sorozat minden modellje képes az ingyenes (free-to-air) digitális csatornák vételére1. A külső HDTV- és egyéb AV-források átvitelére alkalmas számos bemeneten kívül – sok más tévékészülékkel ellentétben – az X-sorozat nem egy, hanem kettő HDMI- (High-Definition Multimedia Interface) csatlakozóval rendelkezik, melyen keresztül 1080p-jel vételére is alkalmas, és eleget tesz a ˝jövőbiztosság˝ és a kényelem fontos kívánalmainak. További lehetőségként három SCART- és egy komponens csatlakozó biztosít páratlan rugalmasságot a készülékek használatában, a számítógéphez történő csatlakoztatást pedig a HD15-ös PC-bemenet teszi egyszerűvé. Mindezt az összes funkció kezelésére alkalmas, ergonomikus és fejlett távvezérlő egészíti ki, melyen az egyszerűség kedvéért viszonylag kevés kapcsoló található, s a gyakran használt funkciókhoz nagyobb méretű gombok tartoznak.

A Bravia X-sorozat 40, 46 és 52 colos képátlójú verzióban kerül forgalomba.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák