Connect with us

technokrata

A mobiltelefonok adó-vevőként való használatának lehetősége

Laptop

A mobiltelefonok adó-vevőként való használatának lehetősége

A Push To Talk (PTT) technológia lényegében Walkie-Talkie, vagyis CB rádió jellegű funkciókkal vértezi fel napjaink modern mobiltelefonjait.

Lényeges különbség azonban, hogy míg a rádióvevők között közvetlen rádiófrekvenciás kapcsolat van, addig a PTT-képes mobilok közötti kapcsolat GPRS, EDGE, vagy éppen UMTS adatátviteli technológiára épül. A hívófélnek nem kell telefonszámot tárcsáznia és hívásfelépítésre várnia, hanem elegendő egy dedikált gombot megnyomni, majd pedig elmondani a kívánt szöveget, ami aztán villámgyorsan meg is érkezik a hívandó fél, vagy hívandó felek készülékére.

A PTT előnyei közé sorolható, hogy nem létezik percdíj, fizetni ugyanis az adatforgalomért, illetve az elküldött hangüzenet darabszáma alapján kell, ezenkívül pedig nem csak két előfizető között folytatható beszélgetés. Ezzel szemben hátrány, hogy a technológia egyirányú, vagyis egyszerre mindig csak az egyik fél beszélhet.

A Push to talk szolgáltatással az emberek mobiltelefonjukat adó-vevőként használhatják, és egy gombnyomás segítségével kommunikálhatnak egy kiválasztott csoporttal, vagy egy bizonyos személlyel. Mind az üzleti, mind a magánfelhasználók számára több előnyt nyújt ez az egyszerű és közvetlen kommunikációs lehetőség. A Push To Talk különösen hatékony olyan esetekben, amikor a felhasználó ugyanazon egyénnel, vagy csoporttal kommunikál, alkalmanként.

Európában a német T-Mobile 2004 novemberben indította be PTT szolgáltatását. A hazai T-Mobile 2005 októberében indította el Magyarország első kereskedelmi Push To Talk szolgáltatását, a Nokia megoldásának segítségével. A szolgáltatás a T-Mobile Magyarország 2G és 3G hálózatain érhető el.

A Push To Talk szolgáltatások lassan, de stabilan egyre nagyobb teret nyernek maguknak. Az Egyesült Államokban 2005-ben például mintegy 16,8 millióan használtak PTT szolgáltatásokat, de ezen előfizetők száma 2009 végéig közel 34 millióra fog növekedni. A PTT világpiac a várakozások szerint még ennél is jelentősen dinamikusabb ütemben fog növekedni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom