Connect with us

technokrata

Bocsi, nem hallok semmit: iPod felhasználó vagyok

Laptop

Bocsi, nem hallok semmit: iPod felhasználó vagyok

Kérdés: vajon jó választás egy olyan hangos MP3 lejátszó, ami miatt könnyen megsüketülhetünk? Aaron McKenna megvizsgálja az iPod-ot ebben a vonatkozásban is, s választ keres minden felmerülő kérdésre.

“Mindössze egyetlen alapvető emberi jog van, ez pedig, hogy mindenki érezze baromi jól magát. Ezzel jár az egyetlen emberi kötelesség: vállalni a következményeket.” — P.J. O’Rourke.
Lehet, hogy nem figyeltem eléggé mostanában, ezért maradtam le az újabb mosolyra fakasztó pereskedésekről. Mostanában John Kiel Patterson-t (San Jose) érte az a megtiszteltetés – aki mellesleg perli is az Apple Computert -, hogy halláskárosodást volt kénytelen elszenvedni az iPod miatt.
Az Apple hordozható médialejátszója körül már várható volt hasonló felbolydulás; mostanában azonban elég kevés dolog mondható izgalmasnak a technika világában.
Ennek az esetnek a tanulsága az, hogy ha kombináljuk az iPod 115 decibeles hangerejét (kb. egy repülő leszállásának megfelelő hangerő) a hozzá adott fülhallgatóval, akkor a pereskedést eredményező nagyothallás garantált. A szóban forgó fülhallgatók mégsem az iPod különlegességei – majdnem minden médialejátszó ilyennel van ugyanis alapból felszerelve.
Ez amiatt lehet nagyon veszélyes, hogy a közvetlen fülbe helyezés miatt a zaj közvetlenül a dobhártyához jut; nincs mindez így viszont a jó minőségű fülhallgatókkal. Ha ehhez még hozzávesszük az iPod iszonyú hangerejét, máris látható, hogy mi okozza a nagyothallást.
De jelenti-e mindez azt, hogy az Apple és más gyártók a felelősek a készülékek által okozott halláskárosodásért? A válasz röviden: nem.
Persze van néhány eset a millióból – mint például a McDonald’s emlékezetes incidense -, de a legtöbbször mégis a felhasználó okozza saját magának a problémát. Az iPod képes 115 decibelre, de hangerőszabályzó is van rajta.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom