Connect with us

technokrata

Adatbázisszerverek csatája

Laptop

Adatbázisszerverek csatája

Oracle Database 10g 2. vs Microsoft SQL Server 2005.

Az Edison Group egy technológiai elemző és tanácsadó cég, amely termék-összehasonlító teszteket végez és piaci elemzéseket készít. A közelmúltban lefolytatott, minden részletre kiterjedő teszt során az Oracle Database 10g 2. változatát és a Microsoft SQL Server 2005 adminisztrációs lehetőségeit vetették össze. A teszt során megmérték a leggyakrabban használt adatbázis-adminisztrátori feladatokhoz szükséges időt, illetve az azok elvégzéséhez szükséges folyamatlépések számát, és megállapították, hogy azok a vállalatok, amelyek a 10g 2. változatát használják az SQL Server 2005 helyett, a következő előnyökre tehetnek szert:
• 38 százalékkal csökken a tipikus adatbázis-adminisztrációs feladatok időigénye;
• 30 százalékkal csökken az ugyanezen adminisztrációs feladatok elvégzéséhez szükséges lépések száma, valamint
• az adatbázis-adminisztrátorok hatékonyabb munkájának köszönhető megtakarítás adminisztrátoronként az évi 31.664 USD-t is elérheti.

A 10g új változata egyedülálló teljesítménydiagnosztikai és optimalizálási lehetőségeket, a biztonsági mentések készítése és visszaállítása terén pedig kiváló szolgáltatásokat kínál. Az Oracle sikere elsősorban az Automatic Database Diagnostic Monitor diagnosztikai eszközhöz, illetve az SQL Tuning Advisor SQL-elemző szolgáltatáshoz hasonló teljesítményoptimalizáló funkcióknak köszönhető. Ugyanazon adatbázis-optimalizálási feladatok elvégzéséhez az Oracle Database 10g 2. változatával 74 százalékkal kevesebb időre és 38 százalékkal kevesebb lépésre volt szükség, mint a Microsoft SQL Server 2005-tel.

A biztonsági mentések készítése és visszatöltése terén az Oracle terméke az időigény, illetve az emberi hibát követő visszaállítás támogatása szempontjából is klasszisokkal jobbnak bizonyult, mint a Microsoft megoldása. A 10g 62 százalékkal kevesebb időt igényelt és 67 százalékkal egyszerűbbnek bizonyult hasonló biztonsági mentési és visszaállítási feladatok során (a DBA-k munkaterhelését természetesen kisebb arányban csökkenti, hiszen azok idejük csak egy részében foglalkoznak ilyen feladatokkal). A kutatók szerint a 10g 2. változatának a napi adminisztrátori feladatok elvégzése terén jelentkező előnyei egyértelműen az Oracle Enterprise Managernek az SQL Server Management Studiónál fejlettebb automatizációs lehetőségeinek és jobb használhatóságának köszönhető.



Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák