Connect with us

technokrata

A Thermaltake Tide Water Leszereli a GPU Hőjét

Laptop

A Thermaltake Tide Water Leszereli a GPU Hőjét

A grafikus processzorok az utóbbi időben sikeresen utolérték a CPU-kat mind a tranzisztorszám, mind disszipáció terén, így a megfelelő hűtés itt is egyre fontosabbá válik. Megnéztük a Thermaltake önálló, Tide Water névre hallgató hűtőjét, hogy lássuk, mennyire hűti le a kedélyeket.


A bal oldalon látható a rézből készült hűtőborda. A ventilátor pedig az egység közepén található; ez fújja keresztül a levegőt a hűtőbordán. A jobb oldalon látható a pumpa (fent), és a hűtőfolyadék-tároló (zöld).
Az egység körülbelül egy nagyobb könyv méretének felel meg, s teljesen zárt. Egyszerűen két PCI-slotba kell illeszteni, majd jól becsavarozni – pont, mint bármilyen más bővítőkártyát. A Tide Water telepítéséhez tehát mindenképpen két egymás mellett lévő PCI-slotra lesz szükségünk. A ház minden szükséges komponenst magában rejt: a masszív réz-hűtőbordát, a 12 Voltos pumpát, a ventilátort és a víztárolót is. Semmi mást nem kell tennünk, mint rögzíten a vizesblokkot a GPU-ra, majd rácsatlakozni egy Molexre. A Thermaltake állítása szerint az eszköz 10 000 órányi működésre képes karbantartás nélkül, ami egy évnél valamivel több folyamatos működést jelent.
A Tide Water egy ventilátor-szabályzóval is el van látva, ami az egység tetején helyezkedik el, s a sebességet állíthatjuk vele. Low speed módban (1,700 RPM) nem hangosabb, mint a többi hűtő, de high speed módban (3,000 RPM) már igen hangossá válik; ez pedig idővel idegesítő kezd lenni. Érdekes volt látni, hogy a két mód között nincsen hatékonyságbeli különbség, ezért nyugodtan használhatjuk a low speed módot.
A Tide Water műszaki szempontból bármilyen ma kapható videokártyát képes lehűteni. Érthetetlen számunkra, hogy a Thermaltake miért nem szolgál megoldással a videómemória hűtésére; ez ugyanis nem jelentene túl plusz kiadást a 75 dolláros árhoz képest. Emiatt jobb tartózkodni a csúcsteljesítményű videokártyák hűtésétől. Elég erős ugyan, hogy egy 100W+ GPU-t lehűtsön – a Thermaltake állítása szerint 120 W a maximum – a csúcskártyák GDDR3 memóriáit azonban nem tudjuk lehűteni, ha eltávolítjuk a gyári hűtést. (A gyári hűtés ugyanis többnyire az egész kártyát lefedi.)


A Thermaltake a hőmérséklet által szabályozott vezérlés helyett két fix sebességet kínál a ventilátorok szabályozására. A gyorsabb mód sajnos sokkal hangosabb, mégsem hűt jobban.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák