Connect with us

technokrata

12x-es optikai zoomos Sony fényképezőgépek

Laptop

12x-es optikai zoomos Sony fényképezőgépek

Aki szereti a fotózásban rejlő szabadságot és kreativitást, bizonyára értékelni fogja a Sony két új digitális fényképezőgépét.

A felhasználók elsőként az ultrakompakt Cyber-shot T9-es készülékben találkozhattak először azzal az új technológiával, mely most ezekben a szuperzoomos modellekben is megjelenik. Így egyszerre teljesül az elmosódás kiküszöbölésének és a lehetőségek kitágításának kívánalma.


A készülékek lelkét képező 1/2,5 colos Sony Super HAD CCD-k minden alkalommal éles és életteli képeket garantálnak, a Cyber-shot H5 esetében 7,2, a H2-vel 6 megapixel valós felbontásban. A Carl Zeiss Vario-Tessar objektívekben megvalósított rendkívül erős, 12-szeres optikai zoom mellett mindkét készülék rendelkezik 24-szeres precíziós digitális zoommal, valamint 52-szeres (H2), illetve 57-szeres VGA Smart Zoommal (H5). Fókusztávolságuk (35 mm-es fényképezőgépre átszámítva) F2,8-3,7 mellett 36-432 mm, 2 centiméteres közelképkészítési lehetőséggel kiegészítve. A nagyobb védelem érdekében az objektívgyűrű alumíniumból készül, a nagyteljesítményű zoom pedig akár MPEG VX Fine üzemmódban, mozgóképfelvétel készítése közben is használható.

A fotózás élményét tovább fokozza a Sony Real Imaging Processor, a képfeldolgozó eszköz, amely rendkívül gyors működése révén garantálja a képek élességét és a színek hűségét, valamint a hosszú STAMINA akkumulátor-élettartam, amely a tartozék Ni-MH akkuk használatával akár 400 felvétel elkészítését is lehetővé teszi. Kreatívabb fotósok számára mindkét készülék felkínálja az expozíciós beállítások teljes körű manuális szabályozását, ugyanakkor egyszerűen és gyorsan használható automatikus üzemmódokkal is rendelkezik.

Super SteadyShot képstabilizátor
A Cyber-shot H5 és H2 új technológiájának köszönhetően még kedvezőtlen körülmények, például rossz fényviszonyok között is biztosak lehetünk abban, hogy az akaratlan kézremegés nem fogja tönkretenni a képeinket. A Super SteadyShot képstabilizátor és a nagyfokú érzékenység együttes alkalmazása révén akár vaku nélkül is azonos minőségű, mégis sokkal természetesebb képeket készíthetünk, mint vakuval. Ráadásul a nehezen fényképezhető mozgó témák esetében is minimálisra csökken az elmosódás veszélye. Mindebben az optikai képstabilizátor úgy játszik szerepet, hogy automatikusan kompenzálja a kéz mindenkori remegését és más rázkódásokat. Először is megméri a képet egyébként elhomályosító véletlen bemozdulást, feldolgozza az adatokat, majd az optikát hozzáigazítja a kiszámított eltéréshez. Ez különösen akkor hasznos, ha maximális zoomértékkel fényképezünk. A Sony mérnökei úgy tervezték meg a rendszert, hogy a lehető legpontosabban alkalmazkodjon a készülék tartása közben jelentkező rezgésfrekvenciákhoz, szemmel látható módon csökkentve ezzel a kézremegés hatásait. Ez a jellemző a lassú zárral vagy zárt rekesszel kombinálva igen kreatív megoldásokat tesz lehetővé, még MPEG VX Fine videofelvételi üzemmódban is. A 2 másodperces önkioldó üzemmód további segítséget jelent a kioldó gomb megnyomásakor általában jelentkező beremegés kiküszöbölésében.

Az elmosódás megakadályozásának másik eszköze a készülékek nagyfokú érzékenysége, amely lehetővé teszi mozgó tárgyak elmosódásmentes fotózását, valamint azt, hogy mozgó pozícióból (például autóból menet közben) fényképezzünk le álló tárgyakat. Ez a szimpla képstabilizáló technológia alkalmazásával nem lenne lehetséges. Bár az érzékenység növelése önmagában a képzaj növekedését is maga után vonná, az újonnan kifejlesztett Clear RAW NR zajcsökkentésnek köszönhetően látványos javulást sikerült elérnünk a jel-zaj arány tekintetében. Ez az eredeti Sony algoritmusrendszer csökkenti a szín- és világosságzajt, lehetővé téve a jelentősen nagyobb érzékenységű (akár ISO 1000-es) fényképezést. Így a kép kevesebb zajjal és finomabb részletekkel rögzíthető, ami különösen akkor előnyös, ha rossz fényviszonyok között kell fényképeznünk.

Képnézegetés – stílusosan
A Cyber-shot H5-be beépített Clear Photo LCD Plus technológia nagymértékben javítja az extraméretű (3,0 col, 7,5 centiméter) hibrid LCD felbontását és fényerejét, az NTSC-színarány 65 %-ra történt felemelése pedig valóban különleges színmegjelenítést eredményez. Ezenkívül az LCD egy olyan sima, tükröződésmentes réteggel került bevonásra, amely jobb képminőséget biztosít, mint a hagyományos texturált rétegek, és hatékonyabban nyomja el a visszatükröződéseket, növelve ezáltal a képernyőkontrasztot, különösen a kinti, napsütéses fényviszonyok között. A Cyber-shot H2 2 colos (5,1 centiméter), 100 %-os látószögű LCD-vel rendelkezik, mellyel nemcsak a képkeresés, hanem a képnézegetés és visszajátszás is kellemes élmény. Természetesen mindkét készülék rendelkezik beépített optikai képkeresővel is.

Ahhoz pedig, hogy menühasználat nélkül is elvégezhessük a képernyő fényerejének beállítását, egy új, közvetlen fényerőszabályzó áll rendelkezésre. Ráadásul a fotók nemcsak az LCD-n, hanem a csatlakoztatott televízió képernyőjén is megjeleníthetők, s a 16:9-es felvételi üzemmód segítségével szélesképernyős felvételek is készíthetők az ilyen képarányú tévékészüléken történő lejátszáshoz.

A felvételek természetesen az opcionális Memory Stick Duo vagy Memory Stick PRO Duo kártyán is tárolhatók, melyről akár számítógépre, akár nyomtatóra egyszerűen átvihetők. Ezenkívül a készülékek 30 MB-os belső memóriája gondoskodik arról, hogy helyhiány miatt soha többé ne kelljen elszalasztania egyetlen jó fotózási lehetőséget sem! További vonzó tulajdonságként a készülékek rendelkeznek nagysebességű, 2.0-ás USB-átviteli, valamint PictBridge technológiát alkalmazó közvetlen nyomtatási lehetőséggel is, melyhez például a Sony DPP-FP50 vagy más PictBridge-kompatibilis fotónyomtató használható.

Szintén mindkét gépnek tartozéka az új Cyber-shot Viewer szoftver, mellyel gyorsan és egyszerűen importálhatja képeit PC-re, keresheti és nézegetheti őket az új és egyedülálló naptár funkcióval, sőt akár egyszerűbb szerkesztési műveleteket, például átméretezést vagy vágást is végezhet vele.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák