Connect with us

technokrata

Működik az EDR hálózat Budapesten

Laptop

Működik az EDR hálózat Budapesten

A Pro-M Zrt. sikeresen teljesítette a szerződésben vállalt feladatait. A rendszer kiépítésével együtt már megkezdődött a felhasználók felkészítése is. Ezzel egy időben folytatódik a rendszer országos kiépítése – a Pro-M szakértői három megyénként haladnak tovább, a következő ütemben először az ország középső részét fedik le. A készenléti szervezetek a rendszer országos kiépítéséig, 2007. január 31-ig, díjmentesen használhatják a hálózatot.

Az október 26-án aláírt szerződés első határidejét sikeresen teljesítette a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.), ugyanis április 5-éig befejezte az EDR (Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer) hálózat kiépítését és műszaki átadását Budapesten. A Kormány részéről Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa vette át a rendszer első mérföldkövének számító budapesti hálózatot, amely 34 bázisállomást és 14.000 készüléket és jelent. A Pro-M Zrt. feladata a budapesti kiépítés mellett a készenléti szervek egységes, korszerű rádióhíradását szolgáló országos, digitális rádiórendszer kialakítása és a teljes rendszer üzemeltetése is. Az országos EDR hálózat átadása után a készenléti szerveknek nem csak a belső kommunikációja tehető hatékonyabbá, de a szervek közti együttműködés is sokkal könnyebbé válik a hálózat fejlett szolgáltatásainak köszönhetően. A készenléti szervezetek (többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok) az átadás-átvételt követően megkezdhetik az új rádiórendszer fokozatos használatba vételét, miközben a rendszer teljes, országos kiépítéséig, 2007. január 31-éig, díjmentesen használhatják a hálózatot.

„A rendszer országos kiépítésével Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszerét valósítjuk meg Magyarországon” – mondta Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa. „A Miniszterelnöki Hivatal által kötött tízéves futamidejű szolgáltatási szerződésben meghatározott határidők pontos betartásával halad a beruházás és az első szakasz lezárásával, az EDR hálózat budapesti műszaki átadás-átvételével a mai nappal megkezdődhet a szolgáltatás Budapest főváros területén történő használatba vétele” – tette hozzá Pesti.

„Örömmel tölt el minket, hogy szerződésben vállalt kötelezettségünknek megfelelően sikerült a mai nappal pontosan, időre teljesítenünk a rendkívül összetett TETRA technológiájú hazai EDR hálózat kiépítésének első mérföldkövét, a budapesti hálózat műszaki átadását” – mondta Kozma Béla a Pro-M Zrt. vezérigazgatója. „A Pro-M elkötelezettsége, szakmai felkészültsége és anyavállalatának, a Magyar Telekomnak a sokéves kommunikációs tapasztalata a biztosíték a rekordgyorsaságú, Európában is egyedülálló hálózat jövő év tavaszi országos kiépítésének, mellyel reményeink szerint Magyarország és vele együtt a Pro-M is egy újabb szakmai sikertörténetet könyvelhet majd el” – tette hozzá Kozma

A hálózat kiépítéséhez szükséges központot, bázisállomásokat, valamint a kézi és mobil terminálokat az EADS Secure Networks szállította.

Az országos rendszer
Az EDR rendszer országos kiépítésének határideje 2007. január 31. A budapesti átadás után a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrészt fedik le fokozatosan a Pro-M szakemberei. Az országos hálózatban 225 bázisállomás működik majd, amelyeknek 42.000 készüléket kell „befogadniuk”. A teljes kiépítéssel Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb készenléti rádiórendszere lesz a hazai EDR.

„A Pro-M a rendszer kiépítése és üzemeltetése mellett, intenzív támogatást vállal a végfelhasználók felkészítésében is” – tájékoztatott a Pro-M műszaki igazgatója, Mihályi Gábor. „A rendszer kiépítésével együtt történik azoknak az oktatóknak a felkészítése, akik a továbbiakban a szolgáltató által berendezett speciális kabinetekben oktatják a leendő felhasználókat. Jelenleg is zajlik az egyes szervezetek híradását irányító szakemberek és a szolgálati állomány felkészítése. A felhasználók rendelkezésére áll egy ügyfélszolgálati iroda, de a Pro-M a készülékek élő demonstrációját is vállalja” – tette hozzá Mihályi.

A TETRA rendszer
A világon hozzávetőlegesen 650 TETRA rendszer működik. A rádiórendszer szabványa európai uniós ajánlás, így alkalmas arra, hogy a schengeni egyezményhez tartozó országok rendvédelmi szerveinek együttműködését is támogassa.

A TETRA technológiájú rádiókommunikációs rendszer számos előnye mutatkozik meg a régi, analóg rendszerrel szemben. A TETRA szabvány szerint épülő EDR jelentősen javítja az érintett szervek belső híradását, lehetővé teszi a szervek egymás közötti hatékony kommunikációját, nagymértékben hozzájárulva ezzel a reagáló képesség fokozásához, az együttműködés hatékonyságának növeléséhez. Az EDR automatikusan gondoskodik a rádió forgalom információvédelméről. Nemcsak a kommunikáció minősége, hanem biztonsága is sokkal magasabb szintű lesz azáltal, hogy az alapkódolás mellett további kódolás is lehetséges. A nagyobb frekvenciasáv miatt országos lefedettséget biztosít a hálózat, még az eddig problémás helyeken is (metró, alagút..). A beszéd mellett adatok, rövid státusz üzenetek átvitelére is alkalmas a készülék, melyet programozási lehetőség tesz még egyszerűbbé, még hasznosabbá.

EDR Titkárság
Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer létrehozásáért a 98/2005. (V. 26.) Kormányrendelettel kinevezett EDR Kormánybiztos felel, aki a miniszter nevében ellátja a miniszter számára külön jogszabályban megállapított EDR hálózatgazdai feladatait. A posztot Pesti István tölti be.

Az EDR Titkárság feladatai közé tartozik az EDR-rel összefüggő kormányzati stratégia előkészítése, megvalósítása, szervezése és a végrehajtás összehangolása. A kormánybiztos gondoskodik az EDR kialakításának, megvalósításának, működtetésének és fejlesztésének összehangolásáról, az ellenőrzési és koordinációs feladatokról, valamint a hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítéséről és ápolásáról.

A Pro-M Zrt.
A Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M. Zrt.) a Magyar Telekom Csoport tagja. A Pro-M Zrt. feladata az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) megvalósítása Magyarországon. A rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer célja, hogy olyan professzionális összeköttetést valósítson meg a különféle készenléti és rendvédelmi szervek között, amely gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az egyes feladatok végrehajtását. Az EDR hazánkban a TETRA-technológiával valósul meg. A TETRA egy professzionális felhasználásra tervezett mobiltávközlő rendszer elnevezésének, a Terrestrial Trunked Radionak (földi trönkölt rádió) a rövidítése. Olyan, a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobiltelefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről elérhető. A Pro-M Zrt. által megvalósított EDR szolgáltatás tervezett magyarországi felhasználói többek között a rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok. A társaság vezérigazgatója Kozma Béla, aki korábban az Emitel Rt.-t irányította.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle