Connect with us

technokrata

A kábeltelevíziós vételkörzet korlátozást meg kell szüntetnie Magyarországnak

Laptop

A kábeltelevíziós vételkörzet korlátozást meg kell szüntetnie Magyarországnak

EU-versenyjogot sért a médiaszabályozás.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a kábeltelevíziós szolgáltatók számára ma érvényben lévő vételkörzet korlátozásokat. A mostani döntés egybevág az Informatikai és Hírközlési Minisztérium álláspontjával.

A vételkörzet korlátozást az 1996. évi a rádiózásról és televíziózásról szóló I. törvény tartalmazza. A törvény eredeti előírásai szerint egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország előfizetőinek az 1/6-hoz juttathatta el programjait, ez a korlátozás nincs összhangban az elektronikus hírközlő hálózatok és elektronikus hírközlési szolgáltatások piacain belüli versenyről szóló 2002/77/EK irányelvvel. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium már több alkalommal tett kísérletet a felesleges korlátozás eltörlésére, a kábelpiac liberalizálására. A kezdeményezéseket azonban a legnagyobb ellenzéki párt rendre elutasította, illetve csupán a korlátozás enyhítését tartotta támogathatónak. Ennek eredményeként ma a vételkörzeti korlátozásra az 1/3-os felső határ van érvényben.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2005 októberében többek között e miatt is keresettel fordult az Alkotmánybírósághoz.

Az év elején az informatikai tárca által a parlament elé terjesztett, a digitális műsorterjesztés szabályairól szóló törvény tervezete szintén foglalkozik a kérdéssel, és a felesleges korlátozások eltörlését tartalmazza. (A törvény vitáját az újonnan megalakuló parlament folytatja.)

A vételkörzeti korlátozások kapcsán most született brüsszeli döntés az IHM korábbi álláspontját támasztja alá. Az informatikai tárca szerint a hatályos magyar médiaszabályozás nem tart lépést a technológiai fejlődéssel, nem alkalmas a XXI. századi médiaviszonyok kezelésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák