Connect with us

technokrata

Google Talk: szöveg- és hangalapú üzenőprogram

Laptop

Google Talk: szöveg- és hangalapú üzenőprogram

Újabb területen bontogatja szárnyait a neves amerikai vállalat: az azonnali üzenőprogramok zsúfolt piacára igyekszik beverekedni magát. Ezt a küldetést olyan komolyan veszik, hogy időről időre újabb változatokat adnak ki a szoftverből – ahogy most is.

Yahoo, Microsoft, America Online – csak a legnagyobbak azon cégek közül, akikkel szemben a Google 2005-ben új frontot nyitott. Tavaly nyár közepén ugyanis útjára bocsátotta saját azonnali üzenetküldő programját, amely a gépelésen alapuló kommunikáción kívül VoIP kapcsolatok kialakítására is képes. Az internetes beszélgetés vitathatatlan vezetőjének számító Skype ezzel komoly konkurenciát kapott. Igaz, míg ez utóbbinál már lehetőség van videobeszélgetésekre is, addig a Google esetében erről (egyelőre) szó sincs.

A cég oldalán olvasható információk szerint a vállalat üzenőprogramja erősen kötődik webes e-mailszolgáltatásához, a Gmailhez. Habár jelenleg (mindkét alkalmazás) tesztelési fázisban van, már most is nagy reményeket lehet fűzni hozzá. A Google Talk ugyanis a Jabber nyíltforrású megoldáson alapszik, ami azt jelenti, hogy számos egyéb üzenőklienst használóval lehet kommunikációt kezdeményezni. Például az Apple-féle Ichat, az Adium, a Trillian és a Psi egyaránt megtalálható ezen a listán. Az AIM-mel, az MSN Messengerrel és a Yahoo Messengerrel azonban nem véletlenül nem kompatibilis – a piacot régóta uraló nagyok foggal-körömmel ragaszkodnak felhasználóikhoz.

A kiváló hangminőséget ígérő szoftver jelenleg csak Windows környezetben használható. Letölthető a Terminal gyors Download szerveréről is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle