Connect with us

technokrata

Eljött a SAS Tárolók Ideje

Laptop

Eljött a SAS Tárolók Ideje

Gyors, skálázható és megbízható – ez jellemzi a Serial Attached SCSI meghajtókat. Átfogó ismertetőnk bemutatja azokat diszkeket, host adaptereket és szoftvereket, amelyeket vállalati szintű SAS rendszerben használhatunk.


A bal oldalon látható a SATA adat-csatlakozója. A jobb oldali pedig az áramellátásra szolgál, ami 3.3 Voltot, 5 Voltot és 12 Voltot is képes nyújtani a SATA eszközöknek.
A SATA évek óta elérhető, jelenleg a második generációnál tart. A SATA bruttó 1.5 Gb/s sávszélességet kínál, két soros kapcsolaton keresztül, ha alacsony feszültségű, differenciális jelrendszert alkalmazunk; a 8/10 bites tömörítés a fizikai rétegben (10 bitből 8 adatbit lesz) maximálisan 150 MB/s sávszélességet jelent. A SATA 300 MB/s tarolása után sokan SATA II-nek kezdték hívni a gyorsabb változatot, bár a szabványos SATA-IO-ba (International Organization) még további funkciókat is szerettek volna beépíteni, mielőtt SATA II-nek kezdik nevezni. A legújabb specifikáció a SATA 2.5, ami olyan SATA bővítményeket tartalmaz, mint a Native Command Queuing (NCQ), az eSATA (external SATA), vagy a port-többszörözés (négy eszköz portonként), stb. Az is igaz viszont, hogy a SATA képességei mind a csatolón, mind az eszközön agyaránt múlnak.
Remélhetőleg a SATA III 600 MB/s is elérkezik 2007-re.
Míg a párhuzamos ATA (UltraATA) kábelek maximális hossza 46 cm volt, a SATA kábelek akár 1 méteresek is lehetnek, ami az eSATA esetében kétszer ilyen hosszú is lehet. A 40- vagy 80 ér helyett mindössze 7 ér szükséges a soros adatátvitelhez. A SATA kábelek így sokkal keskenyebbek, könnyebb őket elvezetni a rendszerekben, s kevésbé akadályozzák a levegő áramlását. Portonként csak egy SATA eszközt szokás elhelyezni, hogy az interfészek között meglegyen a pont-pont kapcsolat.

A SATA külön adat- és tápcsatlakozást igényel.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom