Connect with us

„Túl kövér a Linux!”

Laptop

„Túl kövér a Linux!”

Az „Egy laptop, egy gyerek” szervezet ugyan Linuxot tervez használni a 100 dolláros laptop operációs rendszere gyanánt, de még a nyíltforrású programot is túlságosan nehézkesnek tartják.

Nicholas Negroponte, a 100 dolláros laptop elképzelés kitalálója és legfőbb támogatója A bostoni Linuxworld Conference-en fejtegette véleményét a pingvines operációs rendszerről. „Az emberek nem gondolkodnak kicsi, gyors, vékony rendszerekben [..] mintha egy nagyon kövér ember arra használná energiájának nagy részét, hogy mozgassa kövér testét. És ez alól nem kivétel a Linux sem. A Linux elhízott.” – nyilatkozta Negroponte.

Már többször írtunk a 100 dolláros laptop kezdeményezésről, melynek révén szeretnék elérni, hogy 5-10 millió speciális noteszgéphez juthassanak hozzá az elmaradottabb országok szegénységben élő gyerekei. India, Kína, Brazília, Argentína, Thaiföld, Egyiptom és Nigéria fiatalsága számíthat arra, hogy 2007 első negyedévében megkezdődnek a szállítások. Negroponte úgy véli, hogy kezdeményezése lehetővé teszi ezeknek a gyerekeknek a magasabb színvonalú képzését; szerinte az érintett kicsik legalább fele még soha életében a közelébe sem jutott annak, amit a nyugati emberek oktatásnak neveznek.

Microsoft
Az biztos, hogy a terv megmozgatta az iparág nagyjait. Ki a terv mellé állt, támogatandó az elképzelést, ki kritikával illette azt. Nem meglepő módon a „buliból” első körben kimaradt Microsoft alapítója és vezérigazgatója, Bill Gates ez utóbbiak közé tartozik. Szerinte ugyanis nagyobb teljesítményű, jobb kijelzővel felszerelt számítógépeket kellene a gyerekek részére – pont olyat, amit 500-1000 dolláros áron, UMPC (ultra mobile personal computer) képében nemrég jelentett be a redmondi vállalat.

Negroponte azonban visszautasította a vádakat, miszerint a 100 dolláros laptop – a megvalósítandó célok tükrében – gyenge számítási képességekkel rendelkezne. Az MIT szakembere annak tükrében különösen nem érti a vádakat, hogy a háttérben folyamatos tárgyalásokat folytatnak a Microsofttal; lehetőséget kívánnak ugyanis nyújtani, hogy Gates cége elkészíthesse a Windows CE változatának ezen platformon működő változatát.

Hardver
Nézzük még egyszer a technikai paramétereket! Processzor gyanánt az AMD egyik 500 MHz-es lapkája teljesít majd szolgálatot a kis eszközben, mely mellé 128 MB-nyi operatív tár tartozik. Ezt 512 MB-nyi flash memória láthatja el majd adatokkal, háttértár gyanánt – winchester ugyanis nem lesz a laptopban (ez nagyban növeli a készülék megbízhatóságát). A legnagyobb kiadást továbbra is az LCD jelenti, mely kétféle működési módra képes: 1110×830 pixeles üzemben fekete-fehér, 640×480 pixeles beállításnál színes kijelzőként használható.

Az LCD-vel kapcsolatban egyébként volt egy vicces története az amerikai szakembernek, aki korábban arról is beszámolt, hogy már lebonyolítottak egy találkozót egy meg nem nevezett kijelzőgyártóval. „Azt mondtam: ´Szeretnénk önökkel dolgozni a kijelzők tekintetében. Kis display-re van szükségünk. Nem kell tökéletes színhűség, lehet egy-két pixelnyi hiba, és nem kell vakítóan fényesnek lennie sem.´ Mire a gyártó a következőt válaszolta: ´Stratégiánk nagyméretű, tökéletes színhűségű kijelzők gyártását célozza, zéró pixel hibával, és különösen nagy fényerővel a nappalik számára.´ Erre azt mondtam: ´Ez nem lesz jó, nekem 100 millió darabra van szükségem egy év alatt.´ Mire a válasz ez volt: ´Nos, változtathatunk a terveinken.´”

Ár és fogyasztás
Maga a 100 dolláros laptop elnevezés kicsit csalóka. Fő célként azt jelölték meg ugyanis, hogy jövőre 137 dollárért tudják értékesíteni az eszközt. 2008-ra szeretnék elérni a 100 dolláros, 2010-re az 50 dolláros árszintet. A kis készülék egyébként 2 wattot fogyaszt működés közben, közölte Negroponte, ennek a fele csak a kijelzőre jut majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom