Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Túl kövér a Linux!”

Laptop

„Túl kövér a Linux!”

Az „Egy laptop, egy gyerek” szervezet ugyan Linuxot tervez használni a 100 dolláros laptop operációs rendszere gyanánt, de még a nyíltforrású programot is túlságosan nehézkesnek tartják.

Nicholas Negroponte, a 100 dolláros laptop elképzelés kitalálója és legfőbb támogatója A bostoni Linuxworld Conference-en fejtegette véleményét a pingvines operációs rendszerről. „Az emberek nem gondolkodnak kicsi, gyors, vékony rendszerekben [..] mintha egy nagyon kövér ember arra használná energiájának nagy részét, hogy mozgassa kövér testét. És ez alól nem kivétel a Linux sem. A Linux elhízott.” – nyilatkozta Negroponte.

Már többször írtunk a 100 dolláros laptop kezdeményezésről, melynek révén szeretnék elérni, hogy 5-10 millió speciális noteszgéphez juthassanak hozzá az elmaradottabb országok szegénységben élő gyerekei. India, Kína, Brazília, Argentína, Thaiföld, Egyiptom és Nigéria fiatalsága számíthat arra, hogy 2007 első negyedévében megkezdődnek a szállítások. Negroponte úgy véli, hogy kezdeményezése lehetővé teszi ezeknek a gyerekeknek a magasabb színvonalú képzését; szerinte az érintett kicsik legalább fele még soha életében a közelébe sem jutott annak, amit a nyugati emberek oktatásnak neveznek.

Microsoft
Az biztos, hogy a terv megmozgatta az iparág nagyjait. Ki a terv mellé állt, támogatandó az elképzelést, ki kritikával illette azt. Nem meglepő módon a „buliból” első körben kimaradt Microsoft alapítója és vezérigazgatója, Bill Gates ez utóbbiak közé tartozik. Szerinte ugyanis nagyobb teljesítményű, jobb kijelzővel felszerelt számítógépeket kellene a gyerekek részére – pont olyat, amit 500-1000 dolláros áron, UMPC (ultra mobile personal computer) képében nemrég jelentett be a redmondi vállalat.

Negroponte azonban visszautasította a vádakat, miszerint a 100 dolláros laptop – a megvalósítandó célok tükrében – gyenge számítási képességekkel rendelkezne. Az MIT szakembere annak tükrében különösen nem érti a vádakat, hogy a háttérben folyamatos tárgyalásokat folytatnak a Microsofttal; lehetőséget kívánnak ugyanis nyújtani, hogy Gates cége elkészíthesse a Windows CE változatának ezen platformon működő változatát.

Hardver
Nézzük még egyszer a technikai paramétereket! Processzor gyanánt az AMD egyik 500 MHz-es lapkája teljesít majd szolgálatot a kis eszközben, mely mellé 128 MB-nyi operatív tár tartozik. Ezt 512 MB-nyi flash memória láthatja el majd adatokkal, háttértár gyanánt – winchester ugyanis nem lesz a laptopban (ez nagyban növeli a készülék megbízhatóságát). A legnagyobb kiadást továbbra is az LCD jelenti, mely kétféle működési módra képes: 1110×830 pixeles üzemben fekete-fehér, 640×480 pixeles beállításnál színes kijelzőként használható.

Az LCD-vel kapcsolatban egyébként volt egy vicces története az amerikai szakembernek, aki korábban arról is beszámolt, hogy már lebonyolítottak egy találkozót egy meg nem nevezett kijelzőgyártóval. „Azt mondtam: ´Szeretnénk önökkel dolgozni a kijelzők tekintetében. Kis display-re van szükségünk. Nem kell tökéletes színhűség, lehet egy-két pixelnyi hiba, és nem kell vakítóan fényesnek lennie sem.´ Mire a gyártó a következőt válaszolta: ´Stratégiánk nagyméretű, tökéletes színhűségű kijelzők gyártását célozza, zéró pixel hibával, és különösen nagy fényerővel a nappalik számára.´ Erre azt mondtam: ´Ez nem lesz jó, nekem 100 millió darabra van szükségem egy év alatt.´ Mire a válasz ez volt: ´Nos, változtathatunk a terveinken.´”

Ár és fogyasztás
Maga a 100 dolláros laptop elnevezés kicsit csalóka. Fő célként azt jelölték meg ugyanis, hogy jövőre 137 dollárért tudják értékesíteni az eszközt. 2008-ra szeretnék elérni a 100 dolláros, 2010-re az 50 dolláros árszintet. A kis készülék egyébként 2 wattot fogyaszt működés közben, közölte Negroponte, ennek a fele csak a kijelzőre jut majd.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés