Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kihez hull a hulladék?

Laptop

Kihez hull a hulladék?

Elektronikai hulladékkezelést koordinál a COMP-CORD.

Megkezdte az elektronikai és elektromos berendezésekből származó hulladékok kezelésének koordinálását a COMP-CORD Kht. A társaság az Európai Uniós szabályokat követve nyújt segítséget minden belföldi, elektromos és elektronikai terméket gyártónak, importálónak és forgalmazónak, akiket (a 2005. január 1-jétől előírt jogszabályok szerint) különféle e-hulladékkezelési- és hasznosítási kötelezettségek terhelnek.

Az Európai Unió irányelvében megfogalmazott, az elektronikai és elektromos berendezésekből származó hulladékok kezelésére vonatkozó szabályokat 2005. augusztus 13-tól Magyarországon is alkalmazni kell. Ennek értelmében minden elektronikai és elektromos terméket gyártó, importáló és forgalmazó, hazánkban működő vállalatnak követnie kell az előírásokat. A szabályok nem kevés anyagi ráfordítást igényelnek, hiszen visszavételi, begyűjtési, hasznosítási és ártalmatlanítási feladatok, valamint pénzügyi és biztosítékképzési adók jelentkeznek a kötelezettek oldalán.

A kötelezetteknek két lehetőségük van: közvetlenül maguk végzik el a hulladékkezeléssel kapcsolatos teendőket – a vele járó biztosítékadási kötelezettségekkel és termékdíj fizetéssel együtt -, vagy csatlakozniuk kell valamilyen koordinációs szervezethez, amely leveszi a vállukról ezt a terhet. A COMP-CORD Elektromos Hulladékkezelő Koordinációs Kht. nonprofit koordinációs szervezet, amelyet e kötelezettségek átvállalására hozták létre 2005 decemberében. Alapítói között megtalálható a magyar informatikai piac egyik szereplője, a Minor Rt. A COMP-CORD előnye a többi e-hulladék begyűjtéssel foglalkozó Kht.-val szemben az informatikai területen való jártasság: a társaság ügyvezető igazgatója, Berenczei Rezső az informatika világában eltöltött 15 év tapasztalatával rendelkezik.

A megcélzott termékkör főként az informatikai eszközökből származó elektromos és elektronikai hulladékok kezelése. A COMP-CORD célja – a legfőbb piaci szereplőket egyesítve – létrehozni egy olyan, az informatikai piacon keletkező elektromos és elektronikai hulladék kezelését koordináló szervezetet, amely a legmagasabb szinten tudja kielégíteni a speciális minőségi, és ami a legfontosabb: a környezetvédelmi igényeket. Céljaik között a legfontosabb helyen szerepel, hogy a veszélyes anyagösszetevőket tartalmazó e-hulladék ellenőrzött körülmények között kerüljön kezelésre és újrahasznosításra. A rendszer a koordináló szerepet betöltő COMP-CORD Kht.-ra épül, amely teljes egészében nonprofit módon vállalja fel az informatikai piacon működő kötelezettek elektromos és elektronikai hulladékainak begyűjtését, feldolgozását, valamint a törvény által előírt egyéb feladatok teljesítését.

A COMP-CORD rendelkezik mindazon jogosítvánnyal, amellyel a gyártóktól és forgalmazóktól díjfizetés ellenében, szerződésben rögzített feltételek mellett, átvállalhatja kötelezettségeiket, azaz a hulladékok megfelelő arányú begyűjtésének, hasznosításának és ártalmatlanításának szervezését. Ez a díj lényegesen kevesebb, mint amit termékdíj címén fizetni kellene. Azok a cégek, amelyek szerződéses kapcsolatba lépnek a társasággal, mentesülnek hasznosítási kötelezettségük teljesítése alól, illetve termékdíj-mentességet kaphatnak, valamint nem kell a hulladékgazdálkodási törvény szerinti biztosítékot sem képezniük.

A termékdíj-kötelezettségek maradéktalan teljesítésével a hulladék-visszagyűjtési és hasznosítási kötelezettségek nem szűnnek meg, ellenben ez utóbbiak teljesítésével a kötelezettek – a környezetvédelmi törvény alapján – mentesülhetnek termékdíj-fizetési kötelezettségük alól.

A feladatok elvégzésében a COMP-CORD együttműködik az Inter-Metal cégcsoporttal, amely elsőként kezdte hazánkban az elektronikai berendezések hulladékainak szakszerű feldolgozását. A kezelt hulladék újrafeldolgozásra alkalmas részei Magyarországon és az Európai Unió egyes országaiban kerülnek értékesítésre. A további feldolgozásra nem alkalmas hulladékfrakciókat hulladéklerakókban helyezik el. A veszélyes hulladékokat az arra specializálódott lerakók fogadják be.

Az elektromos- és elektronikai berendezések olyan összetevőket tartalmaznak, melyek hulladékká válásuk után a környezetbe kerülve súlyos károkat okozhatnak. Ezért fontos e hulladékok szelektív gyűjtése, környezetkímélő hasznosítása és ártalmatlanítása.

A vas és színesfém összetevők csaknem 100%-ban újrahasznosíthatók. Ezek újrafeldolgozása Magyarországon, a többi fémé pedig külföldön történik. A műanyagok újrafeldolgozását nehezíti változatos összetételük, valamint a sok esetben adalékanyagként jelenlévő brómozott égéskésleltető anyagok. A tévékészülékek és számítógép monitorok katódsugárcsöveinek üveganyagát csak speciális előkészítést követően lehet ismét képcsőüvegek gyártása során újrafelhasználni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés