Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkennek a Hungarotel összekapcsolási díjai is

Laptop

Csökkennek a Hungarotel összekapcsolási díjai is

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa elfogadta a Hungarotel Rt. referencia összekapcsolási díjait (RIO) tartalmazó ajánlatát, amely szerint a szolgáltató összekapcsolási díjai jelentősen csökkennek majd, közölte az NHH pénteken.

A másik négy jelentős piaci erejű (JPE) vezetékes szolgáltató – a Magyar Telekom, az Invitel, a Monortel és az Emitel – összekapcsolási díjairól szóló határozattervezeteit az NHH Tanácsa március elején hirdette ki.

Az öt szolgáltató nagykereskedelmi szerződési feltételeit tartalmazó referencia ajánlatokról szóló határozattervezetek szerint a társaságok összekapcsolási díjai 10-50 százalékkal csökkennek. Miután mind az öt JPE szolgáltató összekapcsolási díjai csökkennek, a teljes magyarországi vezetékes telefon piacon javulnak a verseny feltételei.

A JPE szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra a forgalmi és egyszeri díjakat tartalmazó referencia összekapcsolási ajánlataikat.

A most közzétett határozattervezet szerint a Hungarotel forgalmi díjai közül a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga közel 25 százalékkal, 2,31 forint/percre csökken – miután a társaság élt azzal a határozatban foglalt lehetőséggel, miszerint költségmodell benyújtása nélkül elfogadja, hogy díjai a Magyar Telekom jelenleg hatályos RIO-díjainak 1,4-szeresére csökkenjenek.

A korábban közzétett határozattervezetek szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken, a Monortelnél ez az átlag 26 százalékkal 2,25 forint/percre, az Emitelnél 11 százalékkal 2,45 forint/percre, az Invitelnél pedig 20 százalékkal 2,31 forint/percre csökken.

A verseny szempontjából a forgalmi díjaknál is fontosabb egyszeri tételek közül a Hungarotel esetében a közvetítőválasztás díja 54 százalékkal 1354 forintra, a számhordozás beállításának egyszeri díja pedig közel 40 százalékkal 2516 Ft-ra csökken.

Az öt JPE szolgáltatónál a határozattervezetek szerint a közvetítőválasztás díja több mint 51 százalékkal átlagosan 1500 forint alá, a számhordozás beállításának díja pedig több mint 38 százalékkal, átlagosan 2600 forint alá csökken.

Az egyszeri díjak csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon mind a számhordozás, mind az ügyfelek számára akár a hívásirányonként eltérő szolgáltató igénybevételét lehetővé tevő közvetítőválasztás területén is.

A számhordozás lehetősége mellett a verseny élénkülésében egyre jelentősebb a közvetítőválasztás szerepe. Ezt jelzi, hogy az NHH adatai szerint 2005 első három negyedévében a vezetékes hálózatokból indított beszédcélú forgalmon belül a közvetítőválasztással lebonyolított forgalom aránya meghaladta a 10 százalékot. 2005 harmadik negyedévében ez az arány közel 14 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy minden hetedik helyhez kötött beszédperc közvetítőválasztás útján történt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés