Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hazai távközlési piac egyik legnagyobb lépése

Laptop

A hazai távközlési piac egyik legnagyobb lépése

HTTC, 2005 évértékelő – a hazai távközlési piac konszolidálásában a tavalyi év egyik legnagyobb lépése volt, amikor a holding 2005. első negyedévében megvásárolta a PanTelt és PanTel Technocom Kft-t. Idén elindult a lakossági szolgáltatás.

A HTCC 2005-ös évre vonatkozó jelentése szerint a telefonszolgáltatásból származó nettó árbevétel összege 110,2 millió USA dollár volt, ami a 2004. év adataihoz képest 83%-os emelkedést jelent. A forgalomból és előfizetésből származó nettó árbevételek 13%-kal, 56,8 millió USA dollárra emelkedtek, míg az egyéb üzemi árbevételek – ide tartozik a bérelt vonali-, ADSL- és VPN-szolgáltatás valamint a cégcsoport egyéb szolgáltatásaiból származó bevételek – 491%-kal, 48,5 millió USA dollárra nőttek a 2004-es év adataihoz képest. A fenti adatok a HTCC csoportra vonatkoznak.

A korrigált EBITDA és a pro-forma nettó eredmény 50,6 millió USA dollár, illetve 7,6 millió USA dollár volt, szemben az elmúlt év azonos időszakának korrigált EBITDA-jával (31,2 millió USA dollár) és pro-forma nettó eredményével (15,7 millió dollár). A korrigált EBITDA esetében pedig 62%-os növekedésnek pro forma nettó eredmény esetében ez 52%-os csökkenésnek, felel meg a két időszak összevetésében. A PanTel-t önállóan vizsgálva is pozitív eredményt kapunk, 2004-hez képest 20%-os EBITDA növekedésről számolhatunk be.

A vállalatcsoporton belül az operatív összeolvadás igen gyorsan és hatékonyan zajlott le, így a különböző szinergiákból adódó pozitív hatásokat már a 2005-ös évben realizálni tudta a cég. Nem lehet azonban megfeledkezni azokról a tendenciákról, amik globálisan és helyi szinten is érintették a távközlési szektort. A vezetékes szolgáltatásból származó bevételek csökkenése – ami a cégcsoporton belül a Hungarotel-t érintették – nyomot hagyott a számokban is. A közös működés megkezdése minden felvásárlást követően új feladatok elé állítja a vállalatvezetést, nem volt ez másképp’ a HTCC esetében sem.

A társaság értékelésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelentős egyszeri kiadásokat. Ezekből 3,8 millió USA dollárt tett ki az egyszeri kompenzációs kiadások fedezése. A fenti összegből 1,3 millió dollár került kifizetésre a második negyedévben lezajlott munkaviszony-megszüntetések és nyugdíjaztatások következtében, míg 2,5 millió USA dollárt tett ki a cégcsoport korábban bejelentett munkaerő-leépítéseivel kapcsolatos végkielégítések összege.

Emellett a társaság éves üzleti eredményeit befolyásolta a 2004. júniusa óta a mobil szolgáltatóknak fizetett hozzáférési díjak túlzott mértékű elhatárolásának visszaírása 1,7 millió USA dollár összegben, valamint a HTCC részére kifizetetlen maradt Egyetemes Szolgáltatásokkal kapcsolatosan a behajtatatlan követelésekre képzett céltartalék 1,9 millió USA dollár értékben. Ezzel az összeggel a magyarországi Egyetemes Szolgáltatási Alap tartozik a HTCC-nek a 2003-as és 2004-es évekre vonatkozóan. Szintén jelentős befolyásoló tényező volt a változó opciók elszámolásával összefüggő 1,2 millió USA dollár összegű nem készpénzben jelentkező díj továbbá a 2005-ös Sarbanes-Oxley 404 projekttel kapcsolatban a Társaságnál felmerült költségek.

A 2005. december 31-ével végződő évben az üzemi tevékenység készpénzforgalma 43,6 millió USA dollár volt, a beruházások értéke 22,1 millió USA dollárt tett ki. Továbbá a HTCC újonnan kötött hitelszerződése értelmében 20,9 millió USA dollár hosszú lejáratú hitel visszafizetése történt meg.

2006. április 1-étől már lakossági szolgáltatást is nyújt a PanTel; illetve az év végéig saját megoldást terveznek bevezetni az IPTV tekintetében. Ehhez, amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, körülbelül 10 Mbps-os Internet-kapcsolat szükséges, mely az ADSL2 révén (aminek maximális sávszélessége 24 Mbps-os adatátviteli sebességet biztosít) válik elérhetővé; szükségtelenné téve a kábeltévé hagyományos közvetítő közegét.

Torben V. Holm, a cég elnök-vezérigazgatója a következőkben összegezte a vállalatcsoport 2005-ös eredményeit: ”2005 a változás éve volt a HTCC csoport számára. A cégnek a múlt évben több fronton is szembe kellett néznie megoldásra váró problémákkal. A PanTel felvásárlása és az ezzel járó új feladatok megoldása önmagában is kemény helytállást igényelt, de emellett a Hungarotel területen véghez kellett vinnünk egy tarifastruktúra módosítást is. Emellett új termékeket és szolgáltatásokat vezettünk be mind a lakossági mind az üzleti szegmensben. A legtöbb módosítást a terv szerint hajtottuk végre. Sikerült növelnünk a korszerű szélessávú termékeink eladási számait mind a lakossági, mind a vállalati ügyfeleink körében. Bíztos vagyok benne, hogy a 2006-os évben sikerrel tudjuk folytatni tevékenységünket.” – ezután az elnök-vezérigazgató hozzátette – „Hiszek abban, hogy a HTCC a folyamatosan változó piac igényei szerint képes lesz úgy pozícionálni önmagát, hogy megbirkózzon a verseny támasztotta kihívásokkal. A 2005-ös év változásai minden érintett számára kihívást jelentettek ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden dolgozónak az elkötelezett helytállásért!



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés