Connect with us

Hirdetés

technokrata

Térinformatikai fejlesztés a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon

Laptop

Térinformatikai fejlesztés a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon

A pályázati támogatások segítségével a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kiépítette jelenlegi hírközpontját, megújította a hírközlési infrastruktúrát, kifejlesztette és üzembe állította az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszert, megteremtette 17 laktanya között a digitális adatátviteli hálózatot.

A tűzoltók munkájában a riasztás helyszínén való gyors tájékozódás és a környezet adottságainak pontos ismerete alapvető fontosságú, a mentés során pedig akár emberi életekben is mérhető. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon megindult térinformatikai fejlesztés komoly előrelépést jelent ezen a területen, hiszen a fejlesztések megvalósulása révén a riasztási rendszerhez kapcsolódó digitális térkép, a riasztási helyszínek megközelítési útvonalai, a fontosabb objektumok alaprajzai és egyéb információi könnyen és gyorsan hozzáférhetőek lesznek a tűzoltók számára. A térinformatikai fejlesztésről a mai napon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság képviselői adtak számot a sajtó munkatársainak.

A térinformatika a helyhez kapcsolódó információk gyűjtésével, tárolásával, elemzésével, megjelenítésével foglalkozó, igen gyorsan fejlődő szakterület. A térinformációs rendszereket alapvetően két funkció, a térbeli elemzés és a tér ábrázolása – gyakran térképi formában – különbözteti meg más információs rendszerektől. A térinformatikában rendelkezésre álló információk robbanásszerű növekedése (pl. egyre nagyobb felbontású űrfelvételek), valamint a térinformatika sokoldalú felhasználhatósága jelentősen hozzájárult a szakterület sikeréhez.

A mostani térinformatikai fejlesztést azok a korábbi beruházások teszik lehetővé, amihez jelentős támogatást nyújtott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve jogelődje. 1997 és 2005 között a tárca összesen 135 millió forinttal járult hozzá a tűzoltóság hírközlési, illetve informatikai rendszerének korszerűsítéséhez.

A pályázati támogatások segítségével a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kiépítette jelenlegi hírközpontját, megújította a hírközlési infrastruktúrát, kifejlesztette és üzembe állította az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszert, megteremtette 17 laktanya között a digitális adatátviteli hálózatot. A 2004-ben és 2005-ben nyújtott támogatások lehetővé tették a Tűzoltóparancsnokság integrált vészhelyzetkezelő és lakossági segélynyújtó rendszerének továbbfejlesztését, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer nagybiztonságú szerverparkjának kialakítását, illetve a hálózat korszerűsítését, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság hatósági, szakhatósági és adminisztrációs rendszerének kialakítását.

2006-ban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium újabb 15 millió forinttal támogatja a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságot, amellyel lehetővé válik a Tűzoltóparancsnokság Segélyhívás fogadó Központjában és laktanyáiban elérhető, egységes adatbázison alapuló, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszerhez kapcsolódó és azt továbbfejlesztő térinformatikai rendszer megvalósítását.

A térinformatikai fejlesztés az alábbi előnyökkel jár:

  • Minden laktanyában és a mobil egységeken is elérhető lesz a riasztási rendszerhez kapcsolódó digitális térkép, mely segítséget nyújt a helyszínen való tájékozódáshoz – megközelítési útvonalak, víznyerési helyek, veszélyes anyagok az esemény közelében, stb.
  • Lehetővé válik a digitális alapú információcsere az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, illetve más társszervekkel. (Elérhető lesz pl.: Tűzoltási Tervek, a SEVESO II adatbázis, oltóvíz nyerési helyek, a segélyhívást kezdeményezők telefonkészülékeinek földrajzi elhelyezkedése.)
  • Naprakészen tarthatóak, és a helyszínen is azonnal megjeleníthetőek, nyomtathatóak lesznek azon objektumok alaprajzi és egyéb információi, melyekre fontosságuk vagy veszélyességük miatt Tűzoltási Tervet kell kidolgozni (pl.: kórházak, vegyi üzemek, kulturális intézmények).
  • A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon rendelkezésre áll egy térinformatikai elemző munkahely, amelynek segítségével elemezni lehet a beavatkozások folyamatát, az eszközök kiválasztásának optimális voltát, a vonulási útvonal megválasztásának helyességét, az esetleges területi, technológiai vagy egyéb körülmények egybeesését a megelőzés illetve a hatékonyabb, eredményesebb mentési munka érdekében.

A projekt megvalósulása közvetlenül szolgálja a katasztrófavédelem informatikai rendszerének fejlesztését is, hiszen a tűzoltóság az első beavatkozó egység mind a természeti, mind az ipari illetve más emberi tevékenységre visszavezethető katasztrófák túlnyomó többsége esetében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés