Connect with us

technokrata

Térinformatikai fejlesztés a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon

Laptop

Térinformatikai fejlesztés a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon

A pályázati támogatások segítségével a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kiépítette jelenlegi hírközpontját, megújította a hírközlési infrastruktúrát, kifejlesztette és üzembe állította az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszert, megteremtette 17 laktanya között a digitális adatátviteli hálózatot.

A tűzoltók munkájában a riasztás helyszínén való gyors tájékozódás és a környezet adottságainak pontos ismerete alapvető fontosságú, a mentés során pedig akár emberi életekben is mérhető. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon megindult térinformatikai fejlesztés komoly előrelépést jelent ezen a területen, hiszen a fejlesztések megvalósulása révén a riasztási rendszerhez kapcsolódó digitális térkép, a riasztási helyszínek megközelítési útvonalai, a fontosabb objektumok alaprajzai és egyéb információi könnyen és gyorsan hozzáférhetőek lesznek a tűzoltók számára. A térinformatikai fejlesztésről a mai napon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság képviselői adtak számot a sajtó munkatársainak.

A térinformatika a helyhez kapcsolódó információk gyűjtésével, tárolásával, elemzésével, megjelenítésével foglalkozó, igen gyorsan fejlődő szakterület. A térinformációs rendszereket alapvetően két funkció, a térbeli elemzés és a tér ábrázolása – gyakran térképi formában – különbözteti meg más információs rendszerektől. A térinformatikában rendelkezésre álló információk robbanásszerű növekedése (pl. egyre nagyobb felbontású űrfelvételek), valamint a térinformatika sokoldalú felhasználhatósága jelentősen hozzájárult a szakterület sikeréhez.

A mostani térinformatikai fejlesztést azok a korábbi beruházások teszik lehetővé, amihez jelentős támogatást nyújtott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve jogelődje. 1997 és 2005 között a tárca összesen 135 millió forinttal járult hozzá a tűzoltóság hírközlési, illetve informatikai rendszerének korszerűsítéséhez.

A pályázati támogatások segítségével a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kiépítette jelenlegi hírközpontját, megújította a hírközlési infrastruktúrát, kifejlesztette és üzembe állította az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszert, megteremtette 17 laktanya között a digitális adatátviteli hálózatot. A 2004-ben és 2005-ben nyújtott támogatások lehetővé tették a Tűzoltóparancsnokság integrált vészhelyzetkezelő és lakossági segélynyújtó rendszerének továbbfejlesztését, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer nagybiztonságú szerverparkjának kialakítását, illetve a hálózat korszerűsítését, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság hatósági, szakhatósági és adminisztrációs rendszerének kialakítását.

2006-ban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium újabb 15 millió forinttal támogatja a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságot, amellyel lehetővé válik a Tűzoltóparancsnokság Segélyhívás fogadó Központjában és laktanyáiban elérhető, egységes adatbázison alapuló, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszerhez kapcsolódó és azt továbbfejlesztő térinformatikai rendszer megvalósítását.

A térinformatikai fejlesztés az alábbi előnyökkel jár:

  • Minden laktanyában és a mobil egységeken is elérhető lesz a riasztási rendszerhez kapcsolódó digitális térkép, mely segítséget nyújt a helyszínen való tájékozódáshoz – megközelítési útvonalak, víznyerési helyek, veszélyes anyagok az esemény közelében, stb.

  • Lehetővé válik a digitális alapú információcsere az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, illetve más társszervekkel. (Elérhető lesz pl.: Tűzoltási Tervek, a SEVESO II adatbázis, oltóvíz nyerési helyek, a segélyhívást kezdeményezők telefonkészülékeinek földrajzi elhelyezkedése.)
  • Naprakészen tarthatóak, és a helyszínen is azonnal megjeleníthetőek, nyomtathatóak lesznek azon objektumok alaprajzi és egyéb információi, melyekre fontosságuk vagy veszélyességük miatt Tűzoltási Tervet kell kidolgozni (pl.: kórházak, vegyi üzemek, kulturális intézmények).
  • A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon rendelkezésre áll egy térinformatikai elemző munkahely, amelynek segítségével elemezni lehet a beavatkozások folyamatát, az eszközök kiválasztásának optimális voltát, a vonulási útvonal megválasztásának helyességét, az esetleges területi, technológiai vagy egyéb körülmények egybeesését a megelőzés illetve a hatékonyabb, eredményesebb mentési munka érdekében.

A projekt megvalósulása közvetlenül szolgálja a katasztrófavédelem informatikai rendszerének fejlesztését is, hiszen a tűzoltóság az első beavatkozó egység mind a természeti, mind az ipari illetve más emberi tevékenységre visszavezethető katasztrófák túlnyomó többsége esetében.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák