Connect with us

technokrata

Lopott Office a jó Office?

Laptop

Lopott Office a jó Office?

Szemléletváltásra lenne szükség.

Már jó ideje létezik számos alternatív megoldás mindazoknak, akik olcsó, mégis használható irodai programcsomagot szeretnének. Ennek ellenére a Microsoft hegemóniája ezen a piacon töretlen. Ugyanakkor az internet böngészők példája is mutatja, hogy a helyzet nem reménytelen. A világ az ingyenes, vagy olcsó programok felé halad. Makovecz Ádám, az Ability Office magyarországi vállalatának vezetője óvatosan fogalmaz, de bíztatónak látja a helyzetet.

A hazai gyakorlatban, különösen a civil szférában többé-kevésbé még mindig tartja magát a ki nem mondott tétel és gyakorlat, hogy “a lopott Office a jó Office”. Nagyon nehéz változtatni egy kialakult mentalitáson, különösen, ha annak anyagi vonzatai lennének – mutat rá a vezető. Semmiképpen nem érdemes a “törvény szigorával” fenyegetni vagy próbálkozni, mert az jelenleg csak ellenérzéseket szülne, ráadásul betarthatatlan. A megoldást valószínűleg a cégek költségvetésében kell keresni, esetleg álami támogatás bevezetésével, kifejezetten ilyen irányú, költségtakarékos pályázatok kiírásával. Ennek ellentmondani látszik persze, hogy a Microsoft lobbi az állami szektorban különösen erős. Ezzel együtt a megoldást valahol itt kell keresni, a keménykedés még soha nem vezetett eredményre.

Nem tudni pontosan, hogy külföldön mekkora az alternatív irodai alkalmazások aránya, mint ahogy az illegális másolatokról is nehéz kimutatást összeállítani. A régi beidegződéseket is nehéz legyőzni. A felhasználók bizalmatlanok, elvárásaik pedig magasak. A többség szemében AZ irodai programcsomag az MS Office, a többi csak utánzat, még akkor is, ha ezeket teljesen független fejlesztők egészen eltérő környezetben állították elő.

Az alternatív szoftverek informatikai megoldásai gyökeresen különböznek (ezt ha máson nem, szerényebb hely- és gépigényükön a felhasználók is észrevehetik), mégis erős a nyomás, hogy megjelenésében, funkcióikban olyanok legyenek, mint az MS Office. Ez alól úgy tűnik, egyik fejlesztő sem tud kibújni. Azonban ha megtalálnák a felhasználók azokat az apróbb eltéréseket, amitől egyik másik jobban használható mint az MS, bizonyára megnőne a forgalom. Azonban az alternatívák között akad jó néhány silány, gyenge minőségű utánzat, vagy drágán árult ingyenes változat, ami alaposan tönkreteszi a felhasználók bizalmát.

Ha lesz áttörés belátható időn belül, akkor az minden bizonnyal a kis- és középvállalatoknál jelentkezik. Az állami szféra elkötelezettségéről már eset szó, a magánfelhasználók pénztárcája pedig szűkre szabott programok vásárlására. Érdekes kérdés továbbá a lépéstartás, a verseny. Ez egy kisebb piaci szereplő szájából talán úgy hangzik, mintha “savanyú lenne a szőlő”, de komolyan gondolom – mondta Makovecz Ádám -: az Ability-nek nem érdeke versenyezni és lépést tartani. Hiszem, hogy egy önálló, ésszerű, a piacra érzékenyebb fejlesztés adja a kitörés lehetőségét. Természetesen a kompatibilitás, a kezelhetőség mindenkinek érdeke, azonban igyekszünk más látószögből megközelíteni a felhasználót és célszerűbb eszközöket a kezébe adni. Más irodai programcsomagok készítőinek nevében persze nem tudok nyilatkozni, de tudom, hogy sokan gondolkodnak így.

A helyzet a fenti, lehangoló tények ellenére messze nem reménytelen, legfeljebb hosszabb távú kitartást kíván. Az Internet böngészők piacának esete is jól példázza, hogy a felhasználók előbb-utóbb hajlanak lecserélni megszokott programjaikat, ha az új tényleg jobb, használhatóbb, mint a régi. Úgy gondoljuk, hogy termékünk már alkalmas erre a szerepre, és hamarosan, ha nem is egy csapásra, de eljön a mi időnk is – zárta szavait Makovecz Ádám.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle