Connect with us

technokrata

Kürtös kutató-fejlesztő központ a veszprémi egyetemen

Laptop

Kürtös kutató-fejlesztő központ a veszprémi egyetemen

Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központ nyílt a Kürt és a Veszprémi Egyetem együttműködésében.

A Kürt ZRt. a Veszprémi Egyetemmel együttműködve Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központot hozott létre, integrált információbiztonsági módszertanok és eszközrendszerek kifejlesztésére. A központ célja, hogy világszínvonalú, szakmailag és tudományosan megalapozott módszereket, termékeket hozzon létre a hazai és az Európai Unióban mutatkozó piaci igények kielégítésére, fejlesztve ezzel Magyarország versenyképességét. A 3 év időtartamú projekt teljes költségvetése 378 millió forint, amelyhez a konzorcium pályázati forrásból támogatást kapott a Jedlik Ányos Program keretében. A Kürt és a Veszprémi Egyetem integrált biztonsági koncepciója nemcsak itthoni, de nemzetközi tekintetben is egyedülálló kezdeményezés.

Korábbi közös eredményeikre alapozva a Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai Kara (VE MIK) és a Kürt 2004-ben hozott létre konzorciumot – hazai és nemzetközi kutatóhelyek bevonásával -, melynek eredményeként 2005-ben felállították a VE MIK keretén belül működő Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központot (IBKFK). A központ az információbiztonság új szemléletű és egyben legmagasabb szintű kezeléséhez integrálja a fizikai, logikai és humán biztonsági területeket, és ezekre folyamat-, valamint eszköz-centrikus módszertanokat, technológiákat fejleszt. A fejlesztés eredményeit a konzorcium által létrehozott spin-off* vállalkozások fogják értékesíteni itthon és a nemzetközi piacokon egyaránt.

A közös projekt 2005. szeptember közepén indult. Az első feladat eredményei 2006. március végén várhatók. Jelen pillanatban a Kürt a termékek és igények piacfeltárását, a VE MIK pedig a tudományos alaptechnológiák áttekintését és rendszerezését végzi. A kutatások az egyetemi kutatói laboratóriumokban, a karon felállított projektirodában, illetve a Kürt székhelyén folynak. A fejlesztésben 24 szakember vesz részt (kutató-fejlesztők, vezető tanácsadók, PhD hallgatók, projekt- és termékmenedzserek).

A Jedlik Ányos Programot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2005. április 20-án hirdette meg, a pályázatot 2005. augusztus 31-én fogadták el. A projekt költségvetése 378 millió forint, ebből a megítélt támogatás összege 300 millió forint volt – 189 millió forint a Veszprémi Egyetem és 111 millió forint a Kürt számára, a fennmaradó részhez a Kürt 78 millió forint saját erővel járult hozzá. A projekt időtartama 3 év, az összegek felhasználása ennek megfelelően három részletben történik. Hasonló integrált biztonsági koncepciót eddig csak az Egyesült Államokban kezdeményeztek, így a Kürt a Veszprémi Egyetemmel összefogva nemcsak hazai, de európai tekintetben is az első helyen áll.

A biztonsági alkalmazások, legyenek azok szoftveres, hardveres megoldások, szabályzatok vagy oktatási programok, nem létezhetnek egymás nélkül. Az IBKFK célja integrált biztonsági módszertanok, szoftverek létrehozása, az információbiztonság integrált kezeléséhez elengedhetetlen menedzsment eljárások kialakítása, és átfogó kockázatmenedzsment kidolgozása, megvalósítása. A tervezett rendszer erőssége, hogy a vállalatoknál meglevő biztonsági állapotra épít, azt egészíti ki a hiányzó rendszerelemekkel és egy közös menedzsment platformmal.

Dr. Gaál Zoltán, a Veszprémi Egyetem rektora kifejtette, hogy a központ az információbiztonság jövőbeni fejlesztéseit megalapozó kutatások végzését, az eredmények nemzetközi tudományos körökben való elismertetését és a későbbiekben a hazai és nemzetközi szakemberek oktatásában való hasznosítását is kiemelt célként kezeli.

“Az IBKFK gondozásában az integrált biztonsági megoldások elemeiként olyan intelligens eszközök is kifejlesztésre kerülnek, amelyek alkalmasak a környezetből érkező összetett információk rögzítésére, értékelésére, elemzésére illetve ezek alapján döntések, intézkedések kezdeményezésére, valamint mindezek kommunikációjára” – tette hozzá Kmetty József a Kürt ZRt. vezérigazgatója.

Különösen fontos, hogy a rendszert működtető érzékelők (szenzorok) beépített mesterséges intelligenciával, tanulási képességgel rendelkezzenek, így a korábbi incidensek tapasztalatainak beépítésével és megtanulásával az egész biztonsági rendszer szintjét folyamatosan magas fokon tudják tartani. Például egy mozgásokat detektáló szenzoreszköz együttműködve egy képeket felismerni képes másik szenzoreszközzel, egyre pontosabb információkat képes nyújtani a mozgást okozó objektum jellegéről (veszélyes eszköz, személy, stb.), és a rendszerre gyakorolt esetleges káros hatásairól.

Az integrált biztonság jelentősége napjainkban
Az integrált biztonsági megoldások kidolgozásának alapkoncepciója, hogy az egyedi, egyes részterületeket érintő, sürgető problémákra nyújtott megoldások a legtöbb esetben nem nyújtják azokat az előnyöket, amelyeket a nagyobb területekre összpontosító, komplex, a kockázatokkal arányos megoldások nyújtanak, mivel külön-külön csak a feltárt problémák kis csoportját képesek lefedni. Ezért törekszik a Kürt a különböző védelmi, biztonsági megoldások integrálására, közös platformon való kezelésére.

A Kürt és a Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai Karának együttműködése hosszú múltra tekint vissza. A közös szakmai munka öt éve folyik, és kiterjed az egyetemi oktatásra, kutatási és kutatás-fejlesztési projektekre, illetve ezekkel kapcsolatban pályázatok megvalósítására. 2001. augusztus 1. és 2004. január 31. között a Széchenyi-terv keretén belül egy jelentős és sikeres projekt valósult meg, amelynek célja olyan tudományos eljárások kidolgozása volt, melyek felhasználásával korszerű információbiztonsági eljárások, továbbá az informatikai rendszerek biztosításának módszertani alapjai valósultak meg. A projekt eredményeképpen létrejött egy komplex adatbiztonsági módszertan a biztonság felmérésére, a kapcsolódó kockázatok, katasztrófa esetén történő helyreállítások kezelésére, az üzletmenet folytonos fenntartásának kialakítására. A módszertant a Kürt már több mint 200 projektben alkalmazta itthon és Európa-szerte.


*spin-off: Bármilyen olyan új cég, amelyben egyetem, vagy más nemzeti kutató laboratórium tőkerészesedéssel vesz részt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle