Connect with us

technokrata

Lesz-e Internet az iskolákban?

Laptop

Lesz-e Internet az iskolákban?

Az informatikai és hírközlési miniszter közleménye.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz meg akarja akadályozni közintézmények, köztük az iskolák szélessávú Internettel történő ellátását. Az informatikai minisztérium a kormány programjának megfelelően a költségvetési törvény előírásai szerint biztosítani fogja a jövőben is ezt a XXI. századi modern szolgáltatást.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az elmúlt időszakban a Fidesz a Kormány minden modernizációs lépését megakadályozta, vagy meg akarja akadályozni:

  • A Parlamentben szavazataival megakadályozta a digitális televíziózásra és rádiózásra történő átállást.

  • A választási kampányban a Fidesz nem az információszabadságért és az Internet biztonságáért küzd, hanem bizalmatlanságot kelt a XXI. század modern technikája iránt.
  • Behatol mások adatbázisaiba, szervereibe, megkérdőjelezi európai színvonalú fejlesztési programok célját, sikerét.

Az elmúlt két hétben pedig újra tanúbizonyságát adta tudás- és technológiaellenességének. A Fidesz politikusai – annak ellenére, hogy kérdéseikre többször részletes és megnyugtató választ kaphattak a Parlamentben és a Parlamenten kívül is folyamatosan támadják a Közháló programot. Kockáztatva az iskolák és más közintézmények Internettel történő ellátását.

Nem meglepő ez a Fidesz részéről. Az 1997-ben elindított Sulinet program éppen a Fidesz-kormány idejében torpant meg. 2002 végére csupán 596 település iskolájába jutott el az Internet. 2002-ben a 14 éves fiatalok 20 százaléka éppen ezért még sohasem használt számítógépet, 40 százalékuk Internetet. Az IHM Közháló programjának köszönhetően ma minden település iskoláiban hozzáférnek a diákok a világhálóhoz és az őket körülvevő világ információihoz: 5200 iskola és 230 kollégium 890 ezer általános iskolai és 663 ezer középiskolai diákja 170 ezer számítógéppel éri el az Internetet. De a Közhálóval jut Internethez többek között 600 önkormányzat, 300 könyvtár és 300 teleház is.

Az IHM a Közháló programmal segítette elő, hogy olyan települések iskoláiba is eljusson az Internet, ahol a piaci szereplők egyébként nem jelentek volna meg. Az elsődleges célok elérésével a Közháló program a következő szakaszba lépett. A program a tiszta piaci alapú működést tűzi célul, elősegítve, hogy az Internet idővel ugyanolyan természetes, közmű jellegű szolgáltatás legyen, mint például az elektromos hálózat.

A Közháló végpontok értékesítése a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetési törvényében előírtak szerint zajlik, nyilvános közbeszerzési eljárás keretében. 6 párhuzamosan futó közbeszerzési eljárásról van szó, várhatóan több tucat piaci résztvevővel. A tender végső lezárása és a szerződések megkötése várhatóan átnyúlik az új kormány megalakulásának időszakára, éppen ezért – annak ellenére, hogy a Parlament már nem ülésezik – biztosítjuk, hogy a Parlament informatikai bizottsága folyamatosan nyomon követhesse az eljárást. Legközelebb február 21-én várjuk a bizottság tagjait a Közhálóval kapcsolatos tájékoztatásra.”

Még egyszer a közhálóról

„A fenti közleményem úgy látszik újabb indulatokat és alaptalan vádaskodást váltott ki a Fidesz politikusainak körében. Minden eszközzel támadják a Közháló program elmúlt három évben kivívott nemzetközi jelentőségét és sikerét. A Fidesz megújuló támadásait minden jel szerint egyetlen cél vezérli, hogy mindenáron megakadályozzák a közintézmények, és köztük valamennyi iskola folyamatosan szélessávú Internettel történő ellátását.

Nem csoda, hiszen a Fidesz tudta az Internet hálózat fejlesztését megoldani. 2002-ben 596 település iskolájában volt Internet-kapcsolat, ma az ország 2530 településének 5026 iskolájában van szélessávú Internet. A Közháló modellértékét bizonyítja, hogy olyan települések iskoláinak százaiba juttattuk el a szélessávú Internetet, ahol üzleti alapon nem kínál egyetlen szolgáltató sem ilyen szolgáltatást. A Közháló program végrehajtását már a pályáztatástól kezdve ellenőrizheti a Közbeszerzési Döntőbizottság, az Állami Számvevőszék és a Gazdasági Versenyhivatal. Egyik szervezet sem talált semmi elmarasztalót.

Nem lehet szakmailag komolyan venni az olyan okfejtéseket, amelyek egy Internet-szolgáltatással már ellátott település, korlátlan lakossági – tehát 1-2 otthoni számítógépet feltételező – szolgáltatás tarifáját hasonlítja össze egy, mondjuk 50 számítógépet ellátó és garantált sávszélességet biztosító intézményi szolgáltatással. Minden szakmaiságot nélkülöz az a mondat, hogy „az állam eladja a Közhálót”, hiszen ez nem egy megfogható eszköz, hanem egy speciális szolgáltatási csomag.

A Fidesz frakcióvezető-helyettesének mai, Közhálóval kapcsolatos sajtótájékoztatójából kiderült, hogy a fideszes képviselők továbbra is először beszélnek, és csak azt követően olvasnak:

  • Február 6-án, Erdész Zoltán (Fidesz) volt kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy a költségvetési törvény ír elő értékesítési eljárást az IHM számára.

  • A múlt hét elején az eszközeladások árát firtatva pedig az amortizáció fogalmával volt kénytelen megismerkedni.
  • Pokorni Zoltán frakcióvezető-helyettes a tender azonnali leállítását és vizsgáló bizottság létrehozását kérte az ügyben.

Ezzel szemben már a fenti közleményemben is olvasható: mivel a tender eljárások és a szerződéskötések a korai választások miatt már az új kormányzati időszakra esnek, ezért az IHM (bár a Parlament már nem ülésezik) folyamatosan tájékoztatja az informatikai bizottság tagjait a közbeszerzési eljárásról. Legközelebb 2006. február 21-én, kedden várjuk az érdeklődőket az Informatikai és Hírközlési Minisztériumba.

Bármennyire is próbálja a Fidesz az ilyen és ehhez hasonló mondvacsinált ügyek napirenden tartásával elterelni a figyelmet saját modernizáció ellenes tevékenységéről, korábbi ténykedésük és a legutóbbi szerver feltörés mindenki számára világossá teszi az információs társadalomhoz való tényleges hozzáállásukat.”

Kovács KálmánSzólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle