Connect with us

technokrata

A Magyar Telekom 2005. évi eredményei

Laptop

A Magyar Telekom 2005. évi eredményei

Stabil csoportteljesítmény, növekedés az értékteremtő akvizícióknak köszönhetően.

A bevételek 3,2%-kal 620,7 milliárd forintra (2.502,4 millió euróra) nőttek 2005-ben 2004-hez képest. A mobil és adatátviteli szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a kimenő belföldi és nemzetközi forgalmi bevételek csökkenését. 2005. II. negyedévtől a Telekom Montenegro Csoport (TCG) konszolidálása pozitív hatással volt a bevételekre, 19,9 milliárd forinttal növelte azokat. A TCG konszolidálása nélkül a Magyar Telekom Csoport bevétele közel változatlan, 600,8 milliárd forint volt. Az EBITDA 12,1%-kal 249,9 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta 40,3% volt. A TCG hatása nélkül az EBITDA 244,3 milliárd forint, az EBITDA-ráta 40,7%.

A személyi jellegű ráfordítások 15,3%-kal csökkentek 2004-hez képest, mivel a bázisidőszak 20,2 milliárd forint – létszámcsökkentéssel kapcsolatos – költséget és végkielégítésekre képzett céltartalékot is tartalmazott (ebből a IV. negyedévben 16,8 milliárd forintot). A személyi jellegű ráfordítások ugyanakkor 2005-ben 5,1 milliárd forint létszámcsökkentéssel kapcsolatos céltartalékot és költséget tartalmaztak, amelyből 1,3 milliárd forint a Telekom Montenegrónál merült fel 2005. II. negyedévben. A tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított bruttó összeg 99,4 milliárd forint volt, amelyből a vezetékes szegmensre 53,1 milliárd forint, a mobil szegmensre 46,3 milliárd forint jutott. A mobil szegmensre eső összegből 6,6 milliárd forintot fordítottak UMTS-szel kapcsolatos beruházásokra. A Magyar Telekom Csoport értékcsökkenési leírás sora 2004-ben 13,9 milliárd forint goodwill amortizációt tartalmazott. Ezenkívül 2004. I. negyedévben a Westel T-Mobile Magyarországra történt átnevezéséhez kapcsolódóan a Westel márkanév értékvesztési leírása 4,4 milliárd forintot tett ki. Mindezek eredményeként 2005-ben az értékcsökkenés 114,7 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 137,7 milliárd forintról.

A vezetékes szegmens bevételei külső ügyfelektől (a Magyar Telekom Csoport más szegmenseitől származó bevételek kiszűrése után) 0,9%-kal 331,1 milliárd forintra csökkentek, mivel az adatátviteli (főként ADSL) bevételek csak részben tudták ellensúlyozni az elsősorban a kimenő forgalmi bevételeknél tapasztalható visszaesést. Az EBITDA 121,9 milliárd forintot tett ki, a külső bevételekre vetített EBITDA-ráta 36,8% volt. (A külső bevételekbe nem tartoznak bele a Magyar Telekom Csoport tagjaitól származó bevételek.)

A mobil szegmens bevételei külső ügyfelektől 8,4%-kal 289,6 milliárd forintra nőttek a beszédcélú és az értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően. Az EBITDA 127,9 milliárd forintot tett ki, a külső bevételekre vetített EBITDA-ráta pedig magas, 44,2% volt.

A csoportszintű üzleti eredmény 58,5%-kal 135,2 milliárd forintra nőtt, elsősorban az értékcsökkenés mérséklődésének, valamint az értékesített távközlési berendezések beszerzési költsége és a személyi jellegű ráfordítások csökkenésének következtében. A nettó eredmény jelentős mértékben, 34,6 milliárd forintról (137,6 millió euróról) 80,1 milliárd forintra (323 millió euróra) nőtt.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 202,5 milliárd forintra nőtt az EBITDA-növekedés, az alacsonyabb társasági adófizetés és a 2004-ben végkielégítésekre képzett céltartalék-feloldás kombinált hatásainak következtében. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 132,7 milliárd forintra nőtt, elsősorban a TCG többségi részesedésének megvásárlása következtében. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 61,8 milliárd forintra mérséklődött, főként a TCG-tranzakció kapcsán felvett magasabb hitelek következtében, amit részben ellensúlyozott a magasabb osztalékfizetés a MakTelnél.

A nettó adósságállomány kismértékben, 13,4 milliárd forinttal emelkedett 2004. december végéhez képest az osztalékfizetés és a TCG-tranzakció következtében. Az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 33,1% volt 2005 végén (2004 végén 32,9%).

Straub Elek, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban így nyilatkozott:

„A Magyar Telekom számára 2005. igen dinamikus év volt. A vezetékes és mobil szegmensben egyaránt tapasztalható erős verseny ellenére megőriztük vezető pozíciónkat kulcsfontosságú üzletágainkban. A hazai vezetékes üzletágban beléptünk más helyi szolgáltatók területére. A vezetékes vonalszám folytatódó csökkenése ellenére növeltük a hatékonyságot, 2005 végére az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalszám – a Magyar Telekom Rt.-re és az Emitel Rt.-re vetítve – 484-re javult (2004 végén 362 volt). A mobil üzletág márkaváltásának pozitív fogadtatását követően elhatároztuk a “T” márkák teljeskörű bevezetését. A 2005. év további jelentős eseménye volt, hogy az év második felében döntés született a Magyar Telekom Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. egyesüléséről. Az egyesülés által hatékonyság-, nyereségesség- és cash-flow javulást érhetünk el a következő években. Stratégiánkkal összhangban kihasználtuk a régióban megnyíló növekedési lehetőségeket: megvásároltuk a Telekom Montenegrót, Bulgária legnagyobb alternatív szolgáltatóját, az Orbitelt, és folyamatban van a Dataplex akvizíciója. Az említett befektetéseknek köszönhetően 2006. és 2007. évben 3% feletti, egyszámjegyű bevételnövekedést kívánunk elérni, és a jövőben is elkötelezettek leszünk a megfelelő akvizíciók formájában kínálkozó növekedési lehetőségek felkutatása iránt. Az EBITDA tekintetében figyelembe kell venni, hogy legutóbbi kezdeményezéseink (informatikai befektetések, EDR projekt stb.) várhatóan csak a következő évtől hoznak kézzelfogható eredményeket, és várakozásaink szerint 2007-től lesz érzékelhető a Magyar Telekom és a T-Mobile egyesülésének a csoport nyereségességére gyakorolt pozitív hatása. Ebből adódan erre az évre a 2005-ben elért EBITDA-szint fenntartását tűztük ki célul, 2007-ben pedig tovább kívánjuk növelni az EBITDA forint értékét. További célunk, hogy 2006-ban a tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított bruttó összeg bevételekhez viszonyított aránya 15% alatt legyen, nem számítva az EDR-rel kapcsolatos (mintegy 20-22 milliárd forintos) befektetéseket. 2007-ben ez az arány várakozásaink szerint 14% alá csökken.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák