Connect with us

technokrata

File-telepítés fejfájás nélkül

Laptop

File-telepítés fejfájás nélkül

Negyven perc alatt egy gép, vagy egy perc alatt negyven? A nagy gépparkkal rendelkező vállalatok életében csöppet sem elhanyagolható kérdés, amelyre az automatizált rendszertelepítés ad kézenfekvő választ. A NetAcademia Oktatóközpont márciusi kétnapos tanfolyama lehetőséget nyújt az ingyenes Microsoft ADS (Automatikus Telepítő Szolgáltatás) professzionális használatának elsajátításához.

Szinte minden rendszergazdának ismerős a helyzet, amikor öt kéz is kevés, mert egyszerre kellene telepíteni az újonnan érkezett gépeket és karbantartani a már működőket. Több megoldás is létezik az automatizált szoftvertelepítésre, a Microsoft Automated Deployment Services (ADS) azonban számos előnnyel rendelkezik, amelyek közül az egyik, hogy az alkalmazás a Windows Server 2003 Enterprise használóinak ingyenes. Az ADS használata kiváltképpen a nagyvállalati és az önkormányzati szektorban lehet igazán kifizetődő, ahol az akár több ezer egységből álló gépparkokat két-három év alatt cserélik le.

A szolgáltatás már több mint egy éves, elterjedtsége azonban a megfelelő szintű ismeretek hiányában még igen korlátozott. Hiánypótló megoldásával ezen kíván segíteni a NetAcademia Oktatóközpont, és március 2-ától kétnapos tanfolyamot indít, amelynek keretén belül elsajátítható az ADS minden funkciója – a PXE (Preboot Execution Environment) használatától kezdve a szerverek virtualizálásig.

Kevesebb hiba, alacsonyabb költség
Az ADS központilag menedzselhető, igen jól skálázható automatizált telepítő környezet, amely finom beállítási lehetőségei mellett több olyan eszköz használatát is lehetővé teszi, ami nemcsak megkönnyíti a rendszergazdák életét, de időt is megtakarít. Ilyen például, hogy átjárhatóságot biztosít a fizikai számítógép partícióképe és a Virtual Server által használt virtuális merevlemez között, és hogy az ún. multicastos – egyidejűleg akár 40 gépet érintő – telepítés után is lehetővé teszi a kliensek távvezérlését. Az alkalmazás további előnye, hogy segítségével akár több száz szerver egy gépként való adminisztrálása is lehetséges. Mindemellett pedig a megoldás természetéből következően csökken a telepítés költsége és az emberi hibák lehetősége.

A Windows Server 2003 Enterprise bővítményeként elérhető ADS alkalmazásához nincs szükség extra befektetésre, hiszen rendszerigénye mindössze egy PXE képes hálózati kártya és optimálisan egy 100 Mb/s-es hálózat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle