Connect with us

technokrata

A Skype lepaktált az Intellel

Laptop

A Skype lepaktált az Intellel

A Skype legújabb változata akár 10 felhasználós konferenciabeszélgetést is le tud bonyolítani – de csak akkor, ha az Intel legújabb, kétmagos processzora dolgozik a számítógépben.

Az Ebay által a múlt év végén felvásárolt Skype VoIP-szoftver kettes változata akár tíz internetező között is képes konferenciahívást véghez vinni – de csak abban az esetben, ha a PC-kben Intel Core Duo vagy Pentium D processzor lapul. Amennyiben az AMD valamelyik lapkája dolgozik a számítógépben, akkor ez a korlát ötre csökken – legyen szó akár egymagos, akár kétmagos (64 bites) Athlonokról. Ez utóbbiak pedig nem egy független tesztben nagyobb teljesítményt mutattak fel, mint az Intel CPU-i.

Tulajdonképpen nem másnak vagyunk tanúi, mint annak az évek óta tartó viszálynak, mely a két chipgyártó cég között feszül. Az Intel – jobb pénzügyi helyzete miatt – gyakran megpróbálta a szoftverfejlesztőket támogatni, annak érdekében, hogy az elkészült alkalmazások a nagyobb processzorgyártó lapkáira optimalizáltan fussanak. Rob Crooke, az Intel Business Client Group részlegének alelnöke beismerte, hogy korábban a vállalat kereste meg a Skype-ot ezzel a céllal. Tavaly nyáron, az augusztusban tartott Intel Fejlesztői Fórumon jelentette be a két cég, hogy a jövőben együttműködni terveznek, minek következtében a Skype termékek jobban fognak futni a processzorgyártó chipjein.

Maga a Skype minimálisan 400 MHz-es processzort kíván a működéséhez, és egy ilyen, alacsony teljesítményű CPU-val mindössze két felhasználó közötti beszélgetésre nyílik lehetőség. Igaz, a legtöbb internetezőnek, VoIP-rajongónak ez is bőven elegendő, de ha konferenciabeszélgetésre vágyunk, akkor nagyobb teljesítményű processzorra van szükség a megnövekvő feldolgozási szükségletek miatt.

A szoftvert részletesen tesztelték, mielőtt kiadták volna kezükből az inteles verziót, mondta Henry Gomez, a Skype észak-amerikai részlegének vezető menedzsere. Azt a kérdést viszont nem kívánta megválaszolni, hogy az Intel kétmagos és az AMD kétmagos processzorainak teljesítményét összemérték-e egymáshoz; csupán annyit közölt, hogy a Skype nagyon elégedett volt az Intel chipjeinek képességeivel. Gomez szerint a tízes konferenciahívás Intel lapkákhoz köthető exkluzivitása csak egy meghatározott ideig él majd, de hogy mikor jár le ez az időszak, az nem derült ki.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle