Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fizetni kell a Bittorrentért

Laptop

Fizetni kell a Bittorrentért

Legalábbis a név használatáért – ez azonban a felhasználók érdekeit (is) szolgálja.

Napjaink vitathatatlanul legnépszerűbb file-cserélő módszere a Bittorrent technológia; létrehozója, Bram Cohen talán nem is sejtette programozás közben, hogy mennyien fogják áldani a nevét és használni fejlesztését. Emiatt nem igazán foglalkozott vele különösebben, hogy ki és milyen célokra használja; nemrég azonban úgy döntött, hogy habár a szoftver nyíltforrású marad, de a névhasználatért a cégeknek fizetniük kell.

Nem egy szoftver implementálta mára a bittorrentes technológiát – legutóbb éppen a minap bejelentett Opera 9 böngésző kapcsán került megint előtérbe a file-csere ezen módja. Cohen is saját céget alapított, melynek révén azt kívánja elérni, hogy a Bittorrent legyen a filmek és más médiatartalmak terjesztésének fő eszköze. Ehhez azonban nem ártana tisztázni a névhasználat jogi szabályait, jelenleg ugyanis a „szabad rablás” elve van érvényben: bárki felhasználhatja a fejlesztés nevét.

A minap jelentette be Ashwin Navin, Cohen cégének elnöke, hogy komolyabb energiákat fektetnek a márkavédjegy tiszteletben tartatására. Ezzel nem a nyerészkedés vagy a pénzszerzés a cél, hanem az, hogy a Bittorrent, mint név, csak biztonságos szoftverekben jelenhessen meg (legálisan), mondta Navin. „Érzékenyen érinti cégünket azoknak az embereknek a tevékenysége, akik felhasználják a Bittorrent nevét, hogy népszerűségre tegyenek szert, miközben kémprogramokat és adware alkalmazásokat terjesztenek.” – fejtegette az elnök.

A már fent említett norvég fejlesztőgárda, az Opera Software az elsők között állapodott meg Cohen cégével, így a böngésző kilences változatában a Bittorrent név (és ezzel együtt maga a technika) legálisan kerülhet felhasználásra. Ehhez mindössze egy jelképes összeget kellett kifizetniük a fejlesztőknek; a kemény kritérium inkább az, hogy a szoftvert Cohenék alaposan átnézték, megfelel-e egy biztonsági szabályzatnak. Hasonló eljárás vár minden más, a bitorrentet alkalmazni kívánó cég szoftverére.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés