Connect with us

technokrata

Laptop

Opera 9

Már kipróbálható, milyen lesz a norvég böngésző legújabb változata: a skandináv fejlesztőgárda kiadta a második preview verziót.

A legfontosabb leszögezni, hogy a preview kiadások csak amolyan betekintést nyújtó változatok: már sejtetni engedik, milyen lesz a szoftver végleges állapotában, de még jócskán lehetnek benne hibák. Aki azonban nem tud várni a hivatalos megjelenésig, az kipróbálhatja, mit újítottak a norvégok – a szoftver a Terminal gyors Download szerveréről is letölthető.

Nézzük akkor a változások, frissítések listáját! Elsőként az úgynevezett widgetről (magyarul ezt talán egy kollégám szavával lehetne a legjobban leírni: izébigyó) érdemes említést tenni. A widgetek olyan kis böngészőablakok, amik az Internetről vett információkat a felhasználó desktopján jelenítik meg. Ha valaki jártas a Mac-ek világában, akkor számára ismerős lesz ez a funkció: a Mac OS X-ben az Apple Dashboard névre keresztelte a hasonló feladatot teljesítő szolgáltatást.

Az új lehetőség használatára az Opera Software egyébként úgy próbálja meg rávenni a felhasználókat, hogy tíz saját fejlesztésű widgetet tesz elérhetővé a leendő böngészőtulajdonosoknak. Emellett bárki, aki ért a Javascripthez, CSS-hez és a HTML-hez, nekiállhat saját „bigyókat” gyártani.

Másik nagy jelentőségű változás, hogy végre tényleg része lesz a böngészőnek a Bittorrent technológia kezelése. Már a 8-as kiadások némelyik bétájában is megtalálható volt ez a funkció, azonban a végleges verziókból kimaradt korunk legnépszerűbb file-megosztási protokolljának támogatása. Az Opera a hivatalos Bittorrent.com keresőmotort alkalmazza böngészőjében – a bittorrentes letöltések a browser transfer managerjében jelennek meg, mint ahogy a „hagyományos” módon, FTP-vel letöltött állományok.

A kilences változat végleges kiadása még az idei év első felében megjelenik, tájékoztatta a nyilvánosságot az Opera Software képviseletében nyilatkozó Thomas Ford.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle