Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az MFB lesz a magyar vállalkozások bankja

Laptop

Az MFB lesz a magyar vállalkozások bankja

Nem alakul új intézmény.

„Az összes állami mikro-, kis- és középvállalkozási feladat és tevékenység összehangolva jelenik meg a vállalkozók bankjában, a Magyar Fejlesztési Bankban, miközben ezt a feladatot ellátó teljes intézményrendszert összevonjuk” – mondta Kóka János miniszter.

A Magyar Fejlesztési Bank 64 százalékos tulajdonosa lesz a Hitelgarancia Rt.-nek, amelybe két lépcsőben beolvad a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt., a Regionális Fejlesztési Finanszírozási Rt., a Regionális Fejlesztési Holding Rt. Az MFB-hez csatolják a Regionális Fejlesztési Társaságokat. Közvetlenül az MFB alá tartozik majd a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a VÁTI Kht., a PROMEI Kht., amelyeket össze is vonnak, s az MFB lesz a gazdája az Informatikai Kockázati-Tőkealapkezelő Rt.-nek is. (Az Eximbank, a Mehib és a Corvinus eddig is az MFB bankcsoport tagjaként működött, és működik tovább, megtartva önállóságát.)

„Az átszervezés révén több száz millió forintot lehet azonnal megtakarítani, s ha a hatékonyságjavulással is számolunk, akkor ez az összeg több milliárd forint” – fogalmazott a miniszter. Az így megspórolt pénzeket ezután a vállalkozások segítésére lehet fordítani a szétaprózott intézmények, annak vezetői, felügyelőbizottsági tagjai helyett.

Kóka János elmondta: „A hiteleket, a tőkejuttatást, valamint a garanciavállalásokat a kereskedelmi bankokon keresztül érhetik el a vállalkozások, azaz a kereskedelmi bankok lesznek az MFB „ügynökei”. Az a cél, hogy több vállalkozás egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban jusson pénzhez, az eddigi szétaprózott, bürokratikus ügyintézés helyett a saját kereskedelmi bankjánál megkaphassa a hitelt, a tőkejuttatást vagy a garanciát.

A számok azt mutatják, hogy miközben pályázati támogatásként 1998-2002 és 2005-2005 között egyaránt 46,5 milliárd forinthoz jutottak a vállalkozások, addig az előző időszakban 23,7 milliárd hitelhez, 2002-2005 között viszont 342,6 milliárdhoz.”

A Magyar Fejlesztési Bank neve – a nemzetközi ismertség miatt is – megmarad. A szervezeti átalakítás 2006. december végéig befejeződik annak érdekében, hogy a 2007-től érkező európai uniós támogatásokat már az új intézményrendszer szolgálja ki. Tehát nem alakul új bank a magyar vállalkozások bankja létrehozásával, a Magyar Fejlesztési Bankon belül alakul ki az intézményrendszer. Nem új intézmény, hanem a Magyar Fejlesztési Bank lesz a “vállalkozók bankja”.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés