Connect with us

Több notebook, mint asztali PC

Laptop

Több notebook, mint asztali PC

Hordozható számítógépek diadalmenetben.

A Current Analysis jelentése szerint az Egyesült Államok kiskereskedelmi szegmensében a tavalyi év volt az első, amikor a noteszgépek eladásai megelőzték az asztali PC-k értékesítéseit. 2005-ben az összes eladott személyi számítógép 50,9 százaléka tartozott a notebook kategóriába, míg az asztali PC-k mindössze 49,1 százalékos részesedést értek el. 2004-ben ez még fordítva volt, akkor 43-57 százalék volt a két platform piaci részesedése.

Maga az Egyesült Államok a világpiac mintegy 9 százalékát jelenti, így a globális értékesítésben is meghatározó szerepet játszik az USA-ban tapasztalható trend. Mindazonáltal a jelenség nem korlátozódik az észak-amerikai országra: a Föld szinte minden országában egyre nőnek a noteszgép értékesítések, a desktop PC-k kárára.

Érdekesség, hogy az IDC szerint a fordulatnak csak két évvel később, 2007 végére kellett volna bekövetkeznie, sőt, nemrég még tovább tolták ennek határidejét: 2008-ra. Abban, hogy végül nem a neves elemzőcégnek lett igaza, nagy szerepe volt a folyamatos áresésnek. Egy-két éve még az ezer dollár alatti noteszgépek megjelenése adott okot a forgalom felélénkülésére, de mára ez a szint már a közel kompromisszumok nélküli teljesítményt jelentő modellek szegmense lett. A belépőszintű notebookok 500 és 700 dollár közötti áron kerülnek piacra – és hogy ez a trend mennyire nem csak az USA-ra korlátozódik: a 100 ezer forint alatti notebook árat a minap az egyik magyar, műszaki berendezéseket forgalmazó áruház is elérte.

A folyamat egyik legnagyobb haszonélvezője az Intel. Centrino platformja alacsony fogyasztást és vezetékmentes hálózati csatlakozást ígér – mivel azonban ezek csak egy csomagban együtt érdemlik ki a Centrino elnevezést, ezért tulajdonképpen egy cseles árukapcsolással a felhasználó is jól jár, és a chipgyártó is több bevételre tesz szert. Így ugyanis nemcsak a mobilprocesszorokból származik profitja, hanem a wireless csatlakozást lehetővé tevő chipek (és természetesen az alaplapi chispetek) eladásából is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom