Connect with us

Hirdetés

technokrata

Novell a nyílt és alkalmazás-független file-formátum mellett

Laptop

Novell a nyílt és alkalmazás-független file-formátum mellett

Az OpenDocument formátum elősegíti az iparági szabványokra építő irodai szoftverek, például az OpenOffice terjedését.

A Novell megerősítette elkötelezettségét az OpenDocument fájlformátum támogatásával kapcsolatban, mind a jelenlegi, mind a jövőbeli termékeiben. A vállalat ezzel ismét hangsúlyozta a nyílt szabványok támogatásának fontosságát, amely biztosítja az ügyfelek számára a szabad platformválasztás lehetőségét és a megfelelő rugalmasságot.

Az OpenDocument egy szabványosított, XML-alapú, nyílt és alkalmazásfüggetlen fájlformátum – egy specifikáció irodai alkalmazásokhoz, amelynek kezelése bármilyen szoftverbe beépíthető. Biztosítja a szövegek, táblázatok, diagramok és grafikus dokumentumok használatához szükséges szolgáltatásokat. Az OpenDocument fájlok bármelyik OpenDocument-kompatibilis alkalmazással megnyithatók, függetlenül attól hogy milyen programnyelven íródtak és melyik szállító termékei – így a felhasználók nem lesznek kiszolgáltatva a gyártók termékfejlesztési irányvonalainak sem.

Az OpenDocument formátum megoldást nyújt az inkompatibilitási problémákra, biztosítja az adatok rendszertől és szoftvertől független szabad tárolását és hosszú távon is megoldja az adatokhoz való garantált hozzáférés kérdését. Az OpenDocument formátum elősegíti az iparági szabványokra építő irodai szoftverek, például az OpenOffice terjedését.

A Novell 2005. márciusa óta nyújt OpenDocument támogatást SUSE Linux disztribúciójában, és nagyvállalati desktop megoldásának 2006-ban megjelenő kiadásában már teljeskörű OpenDocument támogatást kínál. Ennek eredményeként a vállalati ügyfelek a jövőbeli olvashatóság érdekében egy állandó, nyílt szabványú formátumban tárolhatják dokumentumaikat. A Novell annak érdekében, hogy szabványát a nyílt forráskód közösségben és piacon egyaránt elfogadtassa, együttműködik a Google, az IBM, a Red Hat, a Sun és más vállalatokkal, valamint aktív tagja az OASIS Open Document Format for Office Applications (Nyílt Dokumentumformátum Irodai Alkalmazásokhoz) műszaki bizottságnak. Ez a bizottság kezeli és teszi közzé az OpenDocument szabványt.

Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója szerint a valódi, OpenDocumenthez hasonló nyílt szabványok vizsgálatát és fejlesztését a nyílt forráskód közösség végzi, ezért a fejlődését nem akadályozzák a szerzői jogok és a gyártók saját tervei. „A felhasználók a jelenlegi feltételek mellett teljes mértékben bízhatnak abban, hogy a szabvány mindig nyílt marad. A nyíltság pedig biztosítja az ügyfeleknek a választási lehetőséget – ami hosszú ideje elsődleges fontosságú a Novell számára” – mondta Messman.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés