Connect with us

technokrata

Magyarország leggyorsabb számítógépe

Laptop

Magyarország leggyorsabb számítógépe

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál egy óriási teljesítményű új szuperszámítógépet helyeztek üzembe.


A szakemberek a felhasználási körülmények felmérését követően egy SGI Altix 3700 Bx2 típusú szuperszámítógépet választottak, 144 darab Intel Itanium 2 processzorral, 288 GB memóriával és Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 operációs rendszerrel. A Silicon Graphics osztott memóriás (SMP) platformja olyan jól teljesített a benchmarkok során, hogy a 144 processzoros Altix felülmúlta a versenytársak 200 processzorszám körüli rendszereit is PowerPC és Opteron alapon.

Az új gép számítási kapacitása közel 900 GFlop/s (900 milliárd lebegőpontos számítási művelet másodpercenként) – összehasonlításul ez körülbelül háromszor nagyobb teljesítmény, mint Magyarország eddigi legnagyobb teljesítményű számítógépének kapacitása.

Az SGI Altix szerver jelentősen lecsökkenti a jelenlegi alkalmazások futási idejét azáltal, hogy extrém méretű adathalmazokat képes kezelni egyetlen, egész rendszerre kiterjedő, globális memóriaterületen. Ez a memória az egész konfigurációban transzparens módon felhasználható, amely lehetővé teszi a memóriaigényesebb feladatok a hagyományos klaszter konfigurációkhoz képest nagyságrendekkel gyorsabb végrehajtását.

Az új rendszerrel csak néhány perc szükséges az előrejelzés kiszámításához (a jelenlegi modellváltozatok esetében), szemben a közel egy órával a jelenlegi rendszeren (pontosabban az ALADIN modell 48 órás előrejelzésének végrehajtási ideje az 1 órás futási időről körülbelül 10 percre csökken). Ez az ugrásszerű számítási teljesítménynövekedés az előrejelzések megbízhatóságában és pontosságában fogja éreztetni hatását.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom