Connect with us

technokrata

Torvalds nemet, Cox igent mond a GPL3-ra

Laptop

Torvalds nemet, Cox igent mond a GPL3-ra

Nem teljes az összhang a két neves fejlesztő között, ami a General Public License hármas változatát illeti.

Két hete írtunk arról, hogy a Free Software Foundation (FSF) megjelentette General Public License hármas verziójának vázlatát. Ebből kiolvasható, hogy az egy éven belül megjelenő GPL 3 nem fog tartalmazni „digitális megkötéseket” a licenc alatt megjelenő szellemi termékek esetében; a digitális anyagok ellenőrzése felett a felhasználó rendelkezik majd. Az FSF álláspontja az, hogy a DRM technológia korlátok közé szorítja a felhasználót a zenék, filmek és más digitális tartalmak lejátszása kapcsán; a digitális jogkezelési technológia alapvetően inkompatibilis az alapítvány elveivel.

Miért is kap ez akkora figyelmet? Hiszen egy GPL licenc alatt megjelentett szoftver esetében eddig is sokkal nagyobb szabadsága volt a felhasználónak, szemben a másolásvédett tartalmakkal. A GPL-ben bevezetni tervezett anti-DRM változtatások azonban komoly konfliktust robbanthatnak ki a szórakoztatóipar szereplőivel (is). Ez utóbbi piac résztvevői ugyanis szívesen alkalmaznak linuxos megoldásokat alkotásaik előállítása során – gondoljunk csak az animációs stúdiók számítógépes effektusaira. Általában a filmstúdiók támogatják a DRM technológiát, megakadályozandó a kalózkodást.

Torvalds-nak nem tetszett az ötlet
A minap Linus Torvalds a Linux kernel levelezőlistán bejelentette, hogy a nyíltforrású operációs rendszer nem fog eleget tenni a licenc harmadik generációjának. Ez igen jelentős döntés volt, hiszen az első elutasítás 15 éve, mióta a Linux megfelel a GPL-nek. Az átállástól való idegenkedés okát pontosan a szigorú DRM-elutasításban kell keresni, a Linux atyja legalábbis ezzel indokolta álláspontját: „Azt hiszem, őrültség például azt követelni az emberektől, hogy tegyék magán hitelesítő kulcsukat elérhetővé. Én nem tenném.”

Alan Cox támogatja
A bozontos szakálláról könnyen felismerhető brit, Alan Cox más véleményen van, mint Torvalds. A Linux fejlesztésében szintén oroszlánrészt vállaló férfi nemrég úgy nyilatkozott a ZDNetnek, hogy szerinte a GPL3 körüli változások nagy része előrelépésnek tekinthető. Az olyan módosításokat, mint a copyright információk About ablakban való megjelenítése a parancssoros megjelenítés helyett, hasznosnak tartja Cox. A brit férfi azt is kiemelte, hogy a GPL más licencekkel való kompatibilitásába fektetett munka szintén elismerésre méltó. Cox szerint a DRM-mel szembeni fellépés nem igazán jelent problémát a Linux kernelben, mert a digitális jogkezelést általában inkább az alkalmazások használják.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák