Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elég az unalmas laptopokból!

Laptop

Elég az unalmas laptopokból!

Szürke, szürke, fekete, szürke – egyhangú színvilág uralja a hordozható számítógépek külcsínét, de ahogy évtizedekkel korábban az autóknál, úgy a mobil számítástechnikában is eljött az ideje a változásnak.

Az elhíresült mondás szerint, amit az autóipart kvázi megteremtő Henry Fordnak tulajdonítanak, a T modell külseje bármilyen színű lehetett, amíg az fekete. Fordnak szerencsére nem lett örökérvényű ez az elképzelése, ezért a múlt században, felismerve a fogyasztói igényeket, igazi színkavalkád alakult ki a gépjárművek felületén. Kezdetben ugyan csak az alapszínek örvendeztették meg a szürke utakat járó négykerekűek tulajdonosait és az utcán sétálókat, mára azonban szinte bármilyen árnyalatot kérhet a vevő. Ráadásul számos olyan kisebb műhely is létezik, hogy modern festőművészek szinte tetszőleges, egyedi ábrát is felvihetnek az autók karosszériájára.

Talán végre kibontakozik egy hasonló trend a notebookok kapcsán is. Igaz, hogy egy komoly üzleti tárgyaláson például egy halálfejes noteszgéppel talán nem illendő megjelenni, de már jó ideje elmúltak azok az idők, amikor a hordozható számítógépek csak az üzleti szféra területét uralták. Az elmúlt pár évben drasztikus árcsökkenésnek lehettünk tanúi, így a hétköznapi, átlagos pénztárcával rendelkező felhasználó is megveheti már az alapmodelleket. Ennek ellenére mindmáig csak a szárnyát próbálgatja az egyedi laptop design.

Igaz, ez már jó ideje zajlik: néhány gyártó és forgalmazó kirukkolt olyan modellekkel, amik igyekeznek a külcsín tekintetében is újítást hozni. Mi is beszámoltunk már több Alienware notebookról (amelyek az UFO témát karolják fel), a Voodoo PC készülékeiről, de néhány nagyobb autómárka is képviselteti magát ezen téren (az Acer a Ferrarival, az Asus a Lamborghinivel „paktált le”, de lehet például Hummer noteszgépet is kapni). Sőt, maga az Intel is bemutatta koncepció noteszgépeit, melyek ugyan extravagáns színvilággal rendelkeztek, forgalomba azonban nem kerültek.

Speciális notebookok
Nem sok lehetőség maradt akkor, ha már vettünk egy szürke modellt; persze az Egyesült Államokban élőknek ekkor is nagyobb a mozgástere. Például a Skyn nevű cég olyan laptop „fedőlemezekkel” foglalkozik, melyek számos modellre ráilleszthetők. Ezek természetesen a vásárló kívánalmainak megfelelően készülnek el: lehet egyféle színben, mintásan, monogramosan stb. is kérni a noteszgép tulajdonosának egyedi ízlésvilágát legjobban tükröző burkolatot.

Ez azonban még mindig csak a műanyag és fém kombinációja, ám van, aki még az anyagválasztás tekintetében is nagyobb szabadságot szeretne. Az ilyen megrendelők számára készítenek már faburkolatú illetve bőrborítással kombinált vázakat is; de az igazán extravagáns megoldás az, amikor valaki saját ábrát festet a hordozható számítógép burkolatára. Ezzel foglalkozik például a Smooth Creations nevű, szintén USA-beli cég, mely már 15 éve moddolja a PC-s házakat. A notebookok területére másfél éve „tévedtek át”, és azóta is rengeteg megrendeléssel árasztják el őket az egyediségre vágyó tulajdonosok.

Óvatosan a moddolással!
Arra azért nem árt tekintettel lenni, hogy ha a festés során megsérül a notebook, akkor az ebből adódó károkért a gyártó/forgalmazó nem vállal garanciát. A HP-nál úgy nyilatkoztak, hogy habár nincsen külön szabályzatuk az egyedi festéssel módosított vázak kezelésére, de amennyiben az bármilyen módon is sérülést okozott az eszközben, annak felelősségét a felhasználónak kell vállalnia. Éppen ezért a megbízhatóbb moddoló cégek garanciát vállalnak: az esetlegesen meghibásodott alkatrészeket díjmentesen kicserélik.

Ha a kedves olvasó netán egy ilyen, grafikailag feltuningolt PC-vel vagy notebookkal rendelkezik, és kedvet érez a látvány megosztására, akkor azt bátran tegye meg a lenti link segítségével!



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés