Connect with us

technokrata

A T-Mobile bírósághoz fordul a 150 milliós bírság miatt

Laptop

A T-Mobile bírósághoz fordul a 150 milliós bírság miatt

A T-Mobile nem fogadja el az NHH határozatát és bírósághoz fordul.

A T-Mobile Magyarország Rt. mint minden esetben, a végződtetési díjak megállapítása kapcsán is jogkövető magatartást tanúsított, így nem fogadja el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) bírságra vonatkozó november 23-i határozatát és bírósághoz fordul.

Az ügy előzménye az NHH júliusi, a végződtetési díjakra vonatkozó határozata, amelyre a hatóság a bírság mostani kiszabásakor hivatkozik. Az NHH azt feltételezi, hogy a T-Mobile ezt a júliusi határozatot megsértve állapította meg nagykereskedelmi díjait. A hivatkozott döntés azonban az átlagár megállapításánál számos vonatkozásban (például átlagdíj megállapítása) pontatlan volt, átlag alatt ugyanis részletes meghatározás hiányában számtani átlagot kell érteni – ld. például Magyar Értelmező Kéziszótár, nemzetközi (IRG) szabályozói gyakorlat. Szintén nem tartalmazta a határozat a számítás módszertanát, ezt a hatóság a szeptemberben utólagosan közzétett Tájékoztatójával maga is elismerte. A vita alapját képező NHH határozattal kapcsolatos problémákat jól mutatja, hogy azt a három hazai mobilszolgáltató eltérően értelmezte és hajtotta végre. A T-Mobile éppen a hibákra és pontatlanságra tekintettel augusztusban bíróság előtt támadta meg az NHH ezen döntését. Szintén figyelemreméltó, hogy az NHH által vizsgált végződtetési díjak a három hazai mobilszolgáltató díjai közül a T-Mobile-nál a legalacsonyabbak.

A T-Mobile hangsúlyozza, hogy a nyári határozatban foglaltakat betartva állapította meg végződtetési díjait és ennek megfelelően az azóta eltelt időben jogszerűtlen többletbevételre sem tehetett szert, továbbá – az NHH sajtóközleményében foglaltakkal ellentétben – a fogyasztókat semmilyen módon nem károsította. Nehezen értelmezhető, hogy a hatóság a júliusi határozatában nem szereplő számítási módszerre hivatkozva vizsgálódott és szabott ki bírságot. Sőt, az NHH november 23-i határozata nem tartalmaz konkrét hivatkozást az előző határozat azon pontjaira sem, amelyeket a mobilcég állítólagosan megszegett. Az NHH emellett még mindig nem adta meg pontosan, hogy álláspontja szerint mi lett volna a végződtetési díj helyes számítási módja.

A fentiekben leírtak alapján a T-Mobile a bíróságtól fogja kérni a határozatban foglaltak felülvizsgálatát.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

huawei mate 30 pro
honor
iphone 12

SmartPhone

Ezért várjuk a leginkább az iPhone 12 érkezését

2020. január 24. péntek
2020 legjobban várt okostelefonjai

SmartPhone

Ezek 2020 legjobban várt okostelefonjai

2020. január 23. csütörtök
magicwatch

Dotkom