Connect with us

technokrata

Tanulmányozható a tanuló- és pedagógus nyilvántartás informatikai rendszere

Laptop

Tanulmányozható a tanuló- és pedagógus nyilvántartás informatikai rendszere

Oktatási azonosító szám.

A közoktatási törvény előírása alapján november 30-ig másfélmillió diák és pedagógus kapja meg az oktatási azonosító számát tartalmazó igazolását. Ez az igazolás nem helyettesíti a diákigazolványt és nem minősül hatósági igazolványnak, célja az érintett személy tájékoztatása a számára kiosztott azonosító számról, amelyet a későbbiekben egyre szélesebb körben lehet felhasználni az oktatási jogviszonyt érintő ügyintézések során (például diákigazolvány igénylés, felvételi eljárás, stb.).

A közoktatási törvény rendelkezései előírják a közoktatásban résztvevők (tehát a tanulók és pedagógusok) számára egy tizenegy számjegyből álló azonosító szám kiosztását. A szám kiosztásának legfontosabb célja a korszerű, pontos, naprakész nyilvántartás, amely biztosítja, hogy a közoktatási jogviszonyhoz kapcsolódó juttatások (például normatívák), illetve kedvezmények (például utazási kedvezmény) igénybevételére való jogosultság központilag ellenőrizhető legyen.

Az azonosító számok kiadását adatszolgáltatás előzte meg; az oktatási intézmények az Educatio Kht. Közoktatási Információs Irodájának (KIR) 2005. április 1. és június 15. között továbbították azok nevét és szükséges adatait, akik az intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak, vagy az intézményben dolgozó pedagógusok. A nyilvántartásban szereplő személyek részére létrehozták és hozzárendelték az oktatási azonosító számokat, legyártották az azonosító számokat tartalmazó igazolásokat. Az igazolásokat az intézmények a Közoktatási Információs Irodától az őszi szünet után kapták meg, és azt november 30-ig kötelesek a tanulóiknak, pedagógusaiknak átadni.

Ez az igazolás nem helyettesíti a diákigazolványt és nem minősül hatósági igazolványnak, célja az érintett személy tájékoztatása a számára kiosztott azonosító számról, amelyet a későbbiekben egyre szélesebb körben lehet felhasználni az oktatási jogviszonyt érintő ügyintézések során (például diákigazolvány igénylés, felvételi eljárás, stb.).

Néhány hónapja a Közoktatási Információs Iroda az oktatási intézmények részére bocsátott egy Felhasználási kézikönyvet, amelynek célja, hogy az előírt tanuló- és pedagógus nyilvántartás működési kereteit a mindennapi tevékenységek szintjén meghatározza. A kézikönyv átfogó tájékoztatást ad a tanuló- és pedagógus nyilvántartás működéséről, részletekbe menően tárgyalja a nyilvántartás létrehozásának célját, az intézmények feladatait, a feladatok végrehajtását támogató informatikai rendszert.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák