Connect with us

A helyes archiválás

Laptop

A helyes archiválás

Adattárolási szakmai nap a Symantec, a Network Appliance és a Decru részvételével Storage integrátor szerepben az S&T Magyarország.

Egyre fontosabb feladattá válik az adatok eltárolása, visszakereshetősége, illetve biztonsága és bizalmasságának megőrzése a hazai közép és nagyvállalatok számára is. Az S&T storage integrátorként a Network Appliance, a Decru és a Symantec közreműködésével tartott adattárolási szakmai napot.

Az S&T Magyarország adattárolási szakmai napjának előadói érzékletes példákkal világítottak rá az adattárolás és –biztonság növekvő fontosságára. Maciej Kołodziejczak, a Decru szakembere bemutatott egy CDt, amelyet 34 dollárért vett Moszkvában, rajta hatmillió telefonelőfizető adataival. De ugyanígy más adatbázisok is megvásárolhatóak, például minden moszkvai lakos tavalyi adóbevallásának részletes adatai, beleértve a polgárok lakcímeit, havi és éves jövedelmét.

Elegendő-e határvédelmi eszközökkel védeni hálózatunkat, avagy kívül a bárány benn a farkas? – tették fel a kérdést az előadók. Az FBI egy kimutatása szerint az adatlopások 50-80%-a „házon belülről” történik.

A mindennapi élet szerves részévé lett az email kommunikáció, mely üzleti folyamatok, döntések leképezőjévé vált, ezért rendkívül fontos e-maileink biztonságos tárolása archiválása. Gondoljunk csak bele, hogyan érintene minket mondjuk csak az elmúlt 30 napi email forgalmunk megsemmisülése? A cégeket törvények kötelezik az e-mailek eltárolására és visszakereshetővé tételére; ma egy átlagos email postaláda mérete meghaladja a 150 MB-ot, és évente 50 MB-tal növekszik. Felhasználónként és évenként körülbelül egy CDROMnyi anyag keletkezik. Az emlékezetes Arthur Andersen-botrány esetében a cég felszínre került adattörlési politikája már hamarabb kárt okozott mint az Enronnak nyújtott konkrét tanácsok hatása.

„Az adattárolás ma sokkal több, mint egy tárolóegység beállítása” – mondta Szabó András, az S&T szakembere. „A hatékony archiválás kulcselemei a szabályozás, az archiváló alkalmazások, az adattároló rendszerek és a folyamatok. A helyes technológia csupán az egyik, és nem is a legelső feladat.”

A szakértő nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy melyik az előnyösebb, egy gyártóra bízni az összes tárolási feladatot, vagy több helyről beszerezni az eszközöket. Egy kézbe tenni az összes adattárolási feladatot azzal az előnnyel jár, hogy az egyes megoldások közötti kompatibilitás jobban érvényesül, hamarabb hozzáférhetőek és biztonságosabbak az új verziók, s jobb árakat lehet elérni. Több beszállító alkalmazásának ezzel szemben az az előnye, hogy minden területen kimazsolázhatjuk a legjobb, az igényeinket leginkább lefedő megoldást, a szállítókat versenyeztethetjük, és nem válunk függővé. A „storage integrátor” feladata, hogy a sok „legújabb” és „legjobb” rendszerből kiválassza a leginkább illeszkedőt, pontosan ismerve, folyamatosan tesztelve az adott megoldásokat, számos hazai és nemzetközi projekt tapasztalat birtokában.

A szabályozásnak áttekinthető, könnyen megérthető, alkalmazható írott állásfoglalásnak kell lennie, amelyet a cég munkatársai ténylegesen használnak, és helyzet változásával módosítanak. Az archiváló alkalmazások szoftverek a mentett adatok válogatására, indexelésére, migrációjára, karbantartására, és kinyerésére, a storage, azaz adattároló pedig tipikusan közvetlen elérésű (nearline), másodlagos háttértárolók a kapcsolódó kiegészítőkkel, amelynél fontosabb a nagy kapacitás, mint a gyorsaság. Végül, de korántsem utolsósorban a folyamatok azok, amelyek összekapcsolják és élő rendszerré alakítják a fentebbi elemeket.

Körültekintő vezetők különböző eszközökkel törekszenek szabályozni a szervezet kritikus adataihoz történő hozzáférést. Azonban – anélkül, hogy adatlopással gyanúsítanánk kollégáinkat – meg kell jegyeznünk, hogy a rendszeradminisztrátorok, a karbantartást és adatmentést végző szakemberek általában gond nélkül betekinthetnek bármely adatba. Felvállaljuk-e tehát annak reális kockázatát, hogy cégünk ügyféltörzse, stratégiai adatai a nem megfelelő helyre kerüljenek? Tudjuk-e, mekkora kárt okozhat számunkra ha az adattároló egy lemeze vagy kazettája „elvész” vagy éppen más számára hozzáférhetővé válik?

Hogyan oldjuk meg mindezt minimális adminisztrációval és informatikai rendszereink teljesítményének csökkenése nélkül? Erre a meglehetősen széleskörű és kényes problémára nyújtanak megoldást a Decru rendszerei.

A helyes archiválás az S&T szerint összefoglalva:
1. Az üzleti elvárásokkal kezdjük és ne a technológiával
2. Ne kezdjünk bele egy alkalmazható szabályozás nélkül
3. Az adatokat különböztessük és archiváljuk típusuk szerint visszakeresés időbe kalkuláljunk a szükséges alkalmazások visszaállításával is.
4. A háttértárolót ennek az igényeknek megfelelően válasszuk ki.
5. Lépésről lépésre vezessük be és teszteljünk
6. A projektet könnyebb „eladni” ha azt az üzletileg kritikus területeknél kezdjük
7. Legyen kéznél a megoldás ha mégis beüt a krízisSzólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom